Jeltsin kvitter seg med sentral økonom

Anatolij Tsjubais ble fredag sparket som president Boris Jeltsins fremste våpendrager overfor de internasjonale finansinstitusjoner. Samtidig signaliserer Jeltsin at han ikke vil gå av som president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den liberale markedsøkonomen Tsjubais har hatt stillingen som sentral markedsøkonom siden han gikk ut av regjeringen for fem måneder siden. Foreløpig er det ikke kommet flere detaljer omkring avsettelsen av Tsjubais, og Kreml har ikke ønsket å kommentere meldingen.

President Jeltsin har samtidig innvilget avskjedssøknaden til visestatsminister Boris Nemtsov, en av de viktige markedsøkonomene i regjeringen.

Anerkjent økonom

Nemtsov var inntil for få år siden guvernør i Nisjnij Novgorod i Ural, da Jeltsin oppdaget ham og fikk han inn i regjeringen. Der utgjorde han et viktig økonomisk tospann, sammen med nettopp Tsjubais.

Tsjubais var som medlem av regjeringen en av de fremste økonomiske eksperter med ansvar for privatiseringen. Han har den siste tiden arbeidet iherdig for å sikre Russland kreditter og lån i milliardklassen, og han tilhører den lille kretsen av russiske politikere som nyter stor anseelse i Vesten.

Intet alternativ

Tsjubais har hatt forholdsvis frie hender til å forhandle med Det internasjonale pengefondet IMF, men han var ikke sammen med statsminister Viktor Tsjernomyrdin under hans samtaler med IMF-sjefen Michel Camdessus tidligere i uken.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax har president Boris Jeltsin besluttet å inndra stillingen som «presidentens personlige representant med ansvar for å ivareta forbindelsene med internasjonale finansinstitusjoner».

Både Tsjubais og Nemtsov har vært trofaste tilhengere av markedsreformene, selv om det vil bety forverrede levekår for mange russere i lang tid. De to reformpolitikerne var overbevist om at Russland ikke hadde noe alternativ til markedsøkonomien, hvis landet skulle komme ut av den økonomiske tvangstrøya.

(NTB)