Jeltsin lover svenskene full fred

STOCKHOLM (NTB-TT-DPA): President Boris Jeltsins besøk i Sverige har så langt vært en endeløs rekke verbale skandaler. I går trodde han at han var i Finland, mens han i dag lovet å redusere Russlands væpnete styrker med flere mann enn hele forsvaret til sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeltsin lovet å redusere hær- og marineenheter i Nordvest-Russland med 40 prosent. Hadde han stanset der hadde hans utspill gitt mening. Men Jeltsin ville ha mer oppmerksomhet.

  - Det dreier seg om store tall - tre millioner mann, sa Jeltsin og lot blikket gli over den fullsatte riksdagssalen. Etter noen sekunders stillhet kom applausen. - Der fikk dere noe å tenke på, la presidenten til.

Noe å tenke på

Mange, og ikke bare i den svenske Riksdagen, har fått noe å tenke på, all den tid Russlands samlede militære styrker utgjør 1 240 000 mann under våpen. I tillegg kommer halvmilitære avdelinger og styrkene under innenriksdepartementet - til sammen knapt 1,9 millioner mann, ifølge siste utgave av Militærbalansen fra Det internasjonale institutt for strategiske studier (IISS) i London.

«Litt trett»

At han dagen før kunngjorde at han ville fjerne en ny tredel av sine atomstridshoder, kom også overraskende - også på hans egne rådgivere.

  - Han var vel litt trett, sa Jeltsins pressetalsmann Sergej Jastrzjembskij etterpå.

  Uttalelsene om at «atommaktene» Tyskland og Japan må følge opp det russiske initiativet, ble skrevet på samme konto. Tyskerne og japanerne har aldri hatt kjernefysiske våpen, og det bør statssjefen i en stormakt som Russland vite, sier svenske kommentatorer.

I Finland

- Denne bare 90 år gamle nasjonen bør jo kunne huske krigene mellom våre to land, sa Jeltsin da han ble spurt om sitt syn på de tosidige forbindelser mellom Russland og vertslandet. Den russiske presidenten trodde åpenbart at han befant seg i Finland, som ble selvstendig stat i 1917 og som var i krig med Sovjetunionen i 1939-40 og igjen i 1941-44.

  Da han skulle forsøke å overtale svenskene til å kjøpe russisk naturgass, brukte Jeltsin svenske kullkraftverk som argument.

  - Det svenske folk kritiserer med rette regjeringen, fordi det er lut lei kullforurensingen, sa han. Haken ved dette er at svenskene bare har vann- og atomkraftverk, og ikke et eneste kullfyrt varmekraftverk.

  Sveriges statsminister Göran Persson så brydd i taket da Jeltsin forlangte en avgjørelse i gasspørsmålet innen kl. 0800 onsdag morgen.

  - Vi kan ikke vente til 1999, tilføyde den russiske statssjefen i en tone som ligger heller langt fra den høflige gjester vanligvis bruker overfor sitt vertskap.

Humor?

Enkelte spekulerer på om Jeltsin verken var trett eller på annen måte indisponert, men tvert imot forsøkte å være morsom. I Moskva er det ikke uvanlig å late som om man betrakter de politiske begivenheter ovenfra og nedad, «i tsarens perspektiv», som det sies. Men tonen som da brukes, stemmer sjelden til munterhet blant folk som har levd i Russlands og Sovjetunionens skygge.

  Jeltsin innrømmer selv i sine memoarer at han «ikke er spesielt opptatt av politikkens detaljer». Samtidig er han et følelsesmenneske, som ofte lar øyeblikkets innskytelser få fritt utløp når han åpner munnen. Derfor mener observatører at hans uttalelser om «svenske kullkraftverk» og «den svensk-sovjetiske vinterkrig» ikke bør veies på gullvekt.

Ikke vodka?

Det er også alminnelig antatt at den russiske presidenten har eller har hatt et alkoholproblem, men det er ifølge svenske observatører neppe vodka-konsum som ligger bak uttalelsene i Stockholm. Etter krangelen om gassleverenser oppsummerte NTBs Stockholm-korrespondent besøket slik: «Gass, gass, gass - det er alt Jeltsin har i hodet».

FORVIRRET: En åpenbart forvirret Boris Jeltsin får hjelp av Riksdagens president Birgitta Dahl under sitt besøk i den svenske nasjonalforsamlingen i dag.