Jeltsin med blødende magesår

Russlands president Boris Jeltsin ble i dag innlagt på sykehus i all hast med akutt blødende magesår, opplyser russiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 67 år gamle presidenten ble innlagt på Moskvas sentralsykehus. Jeltsins tilstand skal være stabil.

Han ble i all hast undersøkt for å fastsette diagnosen, og skal tilbringe noen dager på sykehuset, ifølge en Kreml-talsmann.

Jeltsins helse har vært i bedring de siste ukene, men disse nye helseproblemene vil ganske sikkert gi ny næring til kravene fra opposisjon og presidentens håpefulle arvtakere om at han må gå av på grunn av den sviktende helsen. Jeltsin selv har hele tiden holdt fast på at han skal sitte perioden ut, til midten av neste år.

På egen hånd

Jeltsin ble sist sett offentlig i går i et tv-innslag der han lyttet til innenriksministeren. Han har siden nyttår arbeidet i residensen utenfor Moskva og skulle ha deltatt i møter torsdag og fredag i Kreml.

Dette ville vært de første møtene i Kreml siden nyttår, men torsdag ble møtene avlyst uten noen nærmere forklaring.

Den russiske regjeringen har gjentatte ganger i det siste demonstrert at den kan klare seg uten Jeltsin i lange perioder, til tross for at grunnloven sørger for at store deler av makten i verdens neste største atommakt er i presidentens hender.

Statsminister Jevgenij Primakov har styrt landet fra dag til dag de siste fire månedene. Primakov kom tilbake til Moskva lørdag etter en reise til Sibir, der han bedyret at Russland skal fortsette å betale sin gjeld til tross for landets alvorlige økonomiske krise som tvang den liberale regjeringen i kne i august i fjor.

Bedring

Jeltsin har hatt helseproblemer helt siden han hadde en serie små hjerteinfarkt mot slutten av valgkampen foran presidentvalget i 1996, da han ble gjenvalgt.

Legene har lagt skylden på en stres sende valgkamp, der han kom tilbake med en kjempespurt og vant over kommunistleder Gennadij Ziuganov, som hadde ledet på meningsmålingene lenge. Jeltsin hadde en hjerteoperasjon i november 1996.

Før nyheten om magesåret i dag så det ut til at han var i ferd med å komme seg igjen etter at han holdt på å bryte fullstendig sammen under en reise til Sentral-Asia i oktober i fjor. Sammenbruddet førte til at Jeltsin var ute av stand til å arbeide i nesten tre måneder.

På slutten av forrige måned opphevet legene reiseforbudet som ble innført etter Asia-turen og kunngjorde planer om et statsbesøk i Frankrike i slutten av januar.

(NTB)