- Jeltsin mottok bestikkelser

En av nøkkelpersonene i etterforskningen av den russiske finansskandalen, som også omfatter president Boris Jeltsins familie, anklager nå presidenten for selv å ha mottatt bestikkelser, skriver den italienske avisen Corriere della Sera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russisk-fødte forretningsmannen Felipe Turover sa til avisen at han ved flere anledninger har gitt forklaring til granskningskommisjoner ettersom han lenge har hatt gode kontakter på høyt nivå i Russland.

Turover sier Jeltsin sto bak Pavel Borodin, som administrerte Kremls forretninger og som er mistenkt for å ha tatt bestikkelser fra den kosovoalbanske forretningsmannen Bexhet Pacolli, som takk for viktige byggekontrakter i Moskva.

- Bak Pacolli sto Borodin, og bak Borodin var det bare en person, men han var til gjengjeld den mektigste av dem alle, sier Turover.

På direkte spørsmål fra den italienske avisen om hvem denne personen var, kunne Turover ikke vært mer klar: - President Jeltsin, som fortsatt støtter Borodin, fordi han vet for mye.

Presset ut

- Når Borodin ikke trengs lenger eller blir for plagsom, vil han bli kastet ut av vinduet og ende sitt liv, slik det har skjedd ved tidligere anledninger, er spådommen til den snakkesalige forretningsmannen.

Turover, som er både israelsk og spansk statsborger, viser til endringene som har skjedd innenfor byggebransjen i Russland de senere år. - Byggebransjen blomstret over hele Russland i 30 år. Det var bedrifter fra Frankrike, Italia, Tyrkia og Finland som førte an, sier Turover.

Men plutselig forsvant de alle. I stedet kom det inn et lite sveitsisk selskap med en aksjekapital på beskjedne 100.000 sveitserfranc (vel 500.000 kroner). Det var selskapet som Pacolli kontrollerer.

- Kreml har benyttet seg av Pacollis foretak for å sikre seg statens rikdommer, og jeg tror det her ligger mye materiale som bør interessere dommerne, sier Turover.

Kreml tilbakeviste torsdag alle beskyldninger om at president Jeltsin og hans familie har vært innblandet i ulovlige pengetransaksjoner. Det samme har både Borodin og Pacolli gjort.

Jeltsin fikk «lommepenger»

Russlands tidligere riksadvokat Jurij Skuratov anklaget torsdag president-kontoret i Kreml for å ha lagt hindringer i veien for all gransking av korrupsjon på høyt nivå i Russland.

Men sveitsiske dommere har beslaglagt dokumenter som knytter Jeltsin-familien til utbetalinger av provisjoner på vel 1 million dollar.

Disse «lommepengene» ble betalt av et sveitsisk-basert selskap, Mabetex, som takk for innbringende kontrakter til oppussing av Kremls store palass og andre regjeringsbygninger.

Avsløringene i Corriere della Sera kommer på et ubeleilig tidspunkt for Jeltsin og hans nærmeste, siden den amerikanske avisen The New York Times har stilt spørsmål ved presidentfamiliens kontakter med den russiske mafiaen og hvitevasking av milliardbeløp gjennom amerikanske banker.

(NTB-AFP)

INNBLANDET: Etterforskere mener at Boris Jeltsin selv har mottatt bestikkelser, og hvitvasket pengene i amerikanske banker.