Jeltsin og Clinton venner igjen

Russland og verdens stormakter er venner igjen og leger sårene som Jugoslavia-krigen skapte. Og med ett ser verdenspolitikken litt mer normal ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt ustø og med hjelp fra kona Naina steg president Boris Jeltsin ned flytrappa i Köln søndag og erklærte øyeblikkelig at han var kommet for å reparere vennskapet mellom Russland og NATO.

- Etter denne krangelen må vi nå forsones, det er det viktigste, sa Jeltsin da han kom til avslutningen av toppmøtet mellom verdens ledende industriland pluss Russland, G8. Store Jeltsin tok lille Gerhard Schröder - Tysklands statsminister og vert for toppmøtet - i sin favn for å understreke at sårene som NATOs krig mot Jugoslavia skapte, nå skal leges.

Jeltsin hadde i dag sitt første møte med USAs president Bill Clinton på ti måneder og reisen til Köln var kun hans tredje utenlands i løpet av det siste året. Ifølge de andre G8-lederne virket Jeltsin fysisk sterk og i god form.

- Vårt forhold har vært testet, og det har bestått prøven, sa Clinton til Jeltsin under det timelange møtet. Ifølge Storbritannias statsminister Tony Blair var det blitt bygget «en bro av forståelse» mellom Russland og de andre landene under G8-toppmøtet.

Jeltsin fornøyd

Møtet ble avviklet dager etter at amerikanerne og russerne ble enige om Russlands rolle i fredsoperasjonen i Kosovo. Jeltsin godkjente lørdag avtalen fra Helsingfors, som innebærer at Russland sender 3.600 soldater til Kosovo. Han sa i Köln søndag at han var fornøyd med kompromisset.

G8-lederne, som inkluderer seks NATO-land, kunne søndag glede seg over at utviklingen i Kosovo - tross daglige sjokkrapporter om begåtte overgrep - utvikler seg i positiv retning. Omtrent samtidig med at de gikk fra hverandre i Köln, kom meldingen fra NATO om at den jugoslaviske tilbaketrekkingen i praksis var fullført, og at en avtale om avvæpning var inngått med Kosovos frigjøringshær UCK.

Enigheten om samarbeidet i Kosovo, betyr at det formelle samarbeidet mellom NATO og Russland kan gjenopptas. NATO og Russland har siden 1997 samarbeidet nært om militære spørsmål, men russerne trakk seg fra dette da NATO innledet krigen mot Jugoslavia 24. mars.

Nedrustning

Under møtet mellom Clinton og Jeltsin ble det tatt nye skritt for et tettere russisk-amerikansk samarbeid om rustningskontroll. Jeltsin lovet nye initiativ for å få Statsdumaen til å godkjenne START II-avtalen om strategiske atomvåpen, og det skal innledes samtaler om START III.

Et av Russlands hovedkrav under toppmøtet har vært å bli behandlet som en likeverdig stormaktspartner, og ikke som en tigger som kun er ute etter å hente nye lån fra de rike landene. Gerhard Schröder bekreftet at Russland var å betrakte som en likeverdig medspiller i G8, men de øvrige sju landene vil i framtiden avgjøre viktige økonomiske saker på egenhånd, uten at Russland får være med.

Russland fikk ingen nye garantier om lån, men ifølge utenriksminister Igor Ivanov, skal de vestlige landene være innstilt på å se på om noe av gjelden som landet arvet fra Sovjetunionen kan ettergis. Russland har en utenlandsgjeld på rundt 1.200 milliarder kroner, og økonomien er på randen av sammenbrudd. Internasjonale finansinstitusjoner venter på gjennomføringen av økonomiske reformer før et lån på 35 milliarder kroner vil bli frigitt.

(NTB)