Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsin og Hashimoto bryter isen i Sibir

KRASNOJARSK (NTB-DPA-AFP): Russlands president Boris Jeltsin og Japans statsminister Ryutaro Hashimoto vil rydde opp i forholdet mellom de to land. I dag slo de to lederne fast at uløste historiske konflikter ikke må få stå i veien for et nærmere økonomisk samarbeid til beste for begge parter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to lederne ble også enige om en plan i seks punkter for et utvidet tosidig samarbeid på det økonomiske og politiske område. Japan er helt avhengig av energiforsyninger utenfra, og de veldige energiressursene i det russiske Sibir er av stor interesse for japanerne, samtidig som russerne ser betydelige muligheter til å tjene hard valuta på eksport av slik energi.

For å normalisere forholdet seg i mellom, må Japan og Russland først avslutte annen verdenskrig. Til tross for sin allianse med USA og Storbritannia, erklærte ikke Sovjetunionen krig mot Japan før ut på sommeren 1945. Da okkuperte sovjetiske styrker til gjengjeld de fire sørligste av Kurilene.

Kurilene en gruppe småøyer mellom den nordlige japanske hovedøya Hokkaido og Kamtsjatka-halvøya i Sibir. I mer enn 50 år har den fortsatte okkupasjonen av disse øyene - først under sovjetisk, og så under russisk flagg - vært en torn i øyet på japanerne.

Nå vil Jeltsin og Hashimoto få slutt på denne krangelen én gang for alle, og de har satt en konkret tidsfrist for oppryddingen. - Vi er blitt enige om å gjøre alt som står i vår makt for å få en fredsavtale klar innen år 2000, sa den russiske presidenten søndag.

Teknologi

Når spørsmålet om Kurilene er ryddet av veien, vil russerne kunne åpne gass- og oljekranene i Sibir og selge energi i store mengder til Japan. Til gjengjeld vil de ikke bare motta hardt tiltrengt valuta, men også verdifulle overføringer av japansk høyteknologi.

Japanerne vil på sin side bli mindre avhengig av olje som transporteres med supertankere fra Midtøsten gjennom det smale Taiwan-stredet til japanske havner. Så lenge forholdet mellom Taiwan og Kina er anstrengt, må denne tilførselsveien regnes som usikker.

Samtidig er Kina i løpet av de senere år blitt en stor oljeimportør, og dermed en mulig konkurrent til Japan på importmarkedet. For å unngå en ødeleggende priskonkurranse, er japanerne derfor sterkt interesserte i langsiktige leveranseavtaler.

Gaver

Under samtalene i Krasnojarsk myket Jeltsin og Hashimoto opp de harde forhandlingene om energi og teknologi ved å utveksle gaver. Den japanske statsministeren ga sin vert et kamera, en fiskestang med snelle og en badekåpe, mens Jeltsin overrakte ulveskinn og edelsteiner til Hashimoto.

Samtalene foregikk også i uformelle og vennskapelige former - «uten slips», som russerne sier. Den ellers så formelle Hashimoto gikk rundt i gul regnjakke, mens Jeltsin foretrakk grå-grønn vindjakke under spasereturene i den sibirske senhøsten.

De to topplederne fant tonen så godt, at de ble enige om å holde nær kontakt i tiden fremover. I den forbindelse skal det nå opprettes en egen direkte telefonlinje mellom Moskva og Tokyo, slik at den russiske presidenten og den japanske statsministeren kan få tak i hverandre på et øyeblikks varsel.

VELLYKKETRusslands president Boris Jeltsin og Japans statsminister Ryutaro Hashimoto fant tonen og brøt isen i Sibir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!