Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsin oppløser ikke Statsdumaen

President Boris Jeltsin avviste i dag alle rykter om at han planlegger å oppløse Statsdumaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeltsin møtte representanter for Dumaen for å forsøke å vinne støtte for sitt økonomiske stabiliseringsprogram.

- Det blir intet kupp, ingen grunnlovsendringer, ingen fremskynding av valg. Sammen utgjør vi et lag, sa Jeltsin ifølge en pressetalsmann.

Advarsler

Duma-medlemmer av alle politiske farger har lenge advart høylytt om at Jeltsin kan finne på å oppløse Dumaen når det måtte passe ham, og styre landet ved dekret fram til neste valg. Det skjedde nesten da Sergej Kirijenko måtte gjennom tre avstemninger før han ble godkjent som statsminister i april.

Tirsdagens hastemøte mellom Jeltsin og Dumaens gruppeledere kom dagen etter at Russland har fått tilbud om over 170 milliarder kroner i stabiliseringslån fra det internasjonale pengefondet IMF. Allerede onsdag skal regjeringens økonomiske kriseprogram debatteres i Dumaen.

Slanking

- Vi trenger stabiliseringsprogrammet, men det kan ikke godkjennes uten deres velsignelse. Alt er opp til dere, sa presidenten.

Programmet omfatter over 30 tiltak, inkludert budsjettkutt, strengere skatteinndriving, et nytt skattesystem med hovedvekt på forbruksskatt og slanking av statsapparatet. Ni av tiltakene er allerede vedtatt, men hoveddelen skal nå krangles gjennom nasjonalforsamlingen.

Den russiske regjeringen var hardt presset under forhandlingene med IMF og Verdensbanken om kriselånet. Den vil få et enormt tilbakeslag dersom Dumaen vender tommelen ned for stabiliseringsprogrammet, fordi lånet da vil bli trukket tilbake.

Kursene steg

Begge parter beskrev tirsdagens møte som konstruktivt, og mye tyder på at samarbeidsklimaet er blitt noe mildere. Jeltsin sukret også pillen med nye forsikringer om at han ikke vil være kandidat ved neste presidentvalg.

- Jeg ønsker at Russland skal starter sitt arbeid under en ny president i år 2000 sa han.

De russiske finansmarkedene gikk fullstendig i spinn etter at IMF innvilget lånesøknaden mandag. Tirsdag formiddag ble de mest omsatte aksjene på Moskvas børser solgt til mellom 15 og 25 prosent høyere kurser. Også presset på rubelen og russiske gull- og valutareserver er ventet å avta.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!