Jeltsin på jobb - trues av riksrett

Russlands president Boris Jeltsin avsluttet i dag sin første fulle arbeidsuke på lang tid, samtidig som opposisjonen i Statsdumaen forbereder riksrett mot presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jeltsin har denne uka oppholdt seg hele fire dager i Kreml, ivrig etter å vise at han ikke er spilt ut over sidelinjen, slik som mange russere tror.

Mandag var Jeltsin i Jordan, i forbindelse med kong Husseins begravelse. Dermed har den 68 år gamle presidenten for første gang på lenge arbeidet en full, femdagers uke.

Samtidig er russiske parlamentarikere i ferd med å legge siste hånd på et omfattende anklageskrift, som skal danne grunnlag for riksrett mot presidenten.

Kommunisten Vadim Filimonov, leder for dumaens riksrettskomite, opplyste fredag at presidenten også ville bli tiltalt for folkemord mot det russiske folk. Anklagen er blant annet basert på det kraftige fallet i levestandard for russere flest og sammenbruddet i helse- og utdanningsvesenet.

Punktet om folkemord kommer i tillegg til fire andre anklagepunkter, som komiteen har blitt enig om tidligere: Oppløsningen av Sovjetunionen, granatbeskytningen av nasjonalforsamlingen i 1993, det blodige, militære felttoget mot Tsjetsjenia, og sammenbruddet i Russlands væpnede styrker.

Vadim Filimov regner med at statsdumaen vil behandle riksrettssaken i begynnelsen av mars. De fem anklagepunktene vil bli stemt over hver for seg, sa Filimov til russisk fjernsyn i dag.

Analytikere tviler på at det vil bli mulig å få det nødvendige to tredels flertall i Statsdumaen for kravet om at Jeltsin må gå av, og karakteriserer riksrettssaken som en ren politisk demonstrasjon.

(NTB-AFP-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer