Jeltsin på jobb igjen

MOSKVA (NTB-Reuters-AFP): Russlands president Boris Jeltsin kom i morges tilbake til Kreml etter et sykefravær på nesten to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men arbeidsdagen ble relativt kort: Etter bare tre timer vendte han tilbake til Barvikha-sanatoriet, der han behandles for forkjølelse og en virusinfeksjon.

  Presidentens leger ønsket at han skulle bli på santoriet ut denne uka, for å bli helt restituert etter forkjølelsen som satte ham ut av spill tidligere i måneden. Men en utålmodig Jeltsin ville snarest mulig tilbake til fullt arbeid, og sa mandag kveld at forkjølelsen var som blåst bort.

  - Og hvem tror dere hadde det siste ordet i den saken? Selvsagt var det Boris Nikolajevitsj, sa hans pressetalsmann Sergej Jastrzhembskij i dag.

  Jeltsins tre timers opphold i Kreml i dag var resultat av et kompromiss med legene, sa Jastrzhembskij, som la til at presidenten ville vende tilbake til sitt kontor i Kreml også onsdag.

  - Legene har forstått at den beste medisinen for presidenten er å vende tilbake til arbeidet, sa pressetalsmannen.

Tar ferie

I løpet av sine tre timer i Kreml hadde Jeltsin møter med nære medarbeidere, og arbeidet blant annet med sin nyttårstale om rikets tilstand, opplyste pressetalsmannen.

  Jeltsin-medarbeidere opplyste at presidenten trolig vil ta et par ukers ferie etter jule- og nyttårshelga, før han gjenopptar arbeidet for fullt.

  En rekke presserende saker ligger og venter på den 66 år gamle presidenten, blant annet det sterkt forsinkede statsbudsjettet for 1998, og etterbetaling av lønn til statsansatte, der fristen går ut ved nyttår.

Spekulasjoner

Presidentens helsetilstand har vært gjenstand for intense spekulasjoner, helt siden Jeltsin ble innlagt på Barvikha-sanatoriet 10. desember. Den offisielle begrunnelsen for innleggelsen var kraftig forkjølelse og en virusinfeksjon. Men offisielle helsebulletiner har ikke vært nok til å stoppe spekulasjonene. Etter at Jeltsins hjerteproblemer i fjor også i det lengste ble dysset ned eller omtalt som «forkjølelse», har Kremls forsikringer om presidentens gode helse mistet mye av sin troverdighet.

  Boris Jeltsin gjennomgikk en omfattende bypass-operasjon i november i fjor. Hans rekonvalesens ble vanskeliggjort av en dobbelt lungebetennelse i januar.