Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsin på tur

Kanskje var det alle stormaktssymbolene som omga ham ved ankomsten til Sverige, som vekket enevoldsherskeren i president Jeltsin. Da han og Carl IV Gustav tirsdag vel hadde steget ut av Sjuglasvagnen og sto i den blå hallen i Stockholms Stadshus, erklærte presidenten i verdens største land at Russland ensidig vil destruere en tredjedel av sine kjernevåpen - til stor bestyrtelse for både vertskap, journalister og hans egne medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dernest erklærte han at Sverige burde erstatte sin skitne kullkraft med gass fra Russland, og forlangte en rammeavtale på bordet klokka åtte neste morgen. Og de samvittighetsfulle svenske embetsmenn lot seg ikke forvirre av at presidenten virket både forvirret og trett, men satt hele natta for å snekre sammen en avtale. Slik tok den gamle østersjøstormakten imot det første statsbesøk fra dagens østersjømakt på nesten 90 år.

  • Men bak alle enevoldsherskere står grå eminenser. De russiske er likevel i den ulykkelige situasjon at de ikke skal iverksette, men bortforklare herskerens påfunn. Kanskje det er derfor Jeltsin ankom Stockholm med et følge på 200 mann. Så snart Jeltsins rådgivere og pressetalsmann var kommet seg av sjokket over presidentens utspill, forsøkte de i alle fall å bagatellisere nedrustningsløftet.
  • I går gikk det bedre, så lenge Jeltsin holdt seg til manuskriptet. I talen til Riksdagen lovet han å redusere Russlands militære styrker ved Østersjøen med 40 prosent, slik det sto i manuskriptet, og slik tilfellet uansett vil bli når landet erstatter vernepliktige med et profesjonelt forsvar. Det skal skje innen utgangen av århundret. Men så la han for egen regning til at det dreide seg om tre millioner mann, hvilket er forbløffende, i og med at Russland bare har vel to millioner mann under våpen, politistyrkene medregnet.
  • Nå er det ikke å vente at en russisk president skal vite at Sverige ikke fyrer med kull. Muligens er det heller ikke å vente at han skal vite det nøyaktige tallet på de væpnete styrkene. Han er jo ikke forsvarsminister. Og inntrykket av en trett eller syk mann kan jo skyldes at han faktisk var trett etter reisen og ennå er rekonvalesent etter hjerteoperasjonen for ett år siden. Dessuten var Russland rammet av nok en alvorlig gruveulykke samme dag.
  • Likevel, alle husker hvordan Jeltsin svinset rundt og truet med atomkrig da det ble skutt opp en forskningsrakett fra Andøya, hvordan han tidligere, sannsynligvis også med atomkofferten under armen, har gjort de underligste krumspring, og hva hans sjalu svirebror, den tidligere livvaktsjefen Aleksander Korsjakov, skrev i sin sladrebok: Jeltsin er depressiv, alkoholisert og i perioder utilregnelig. Den russiske presidenten er det nærmeste vi i dagens Europa kommer en enevoldshersker. Det er ingen spøk når han da er uberegnelig.
  • Nå besøker Jeltsin det landet som la veien mot Europa åpen for Russland - ved å tape den store nordiske krigen og overlate herredømmet over Østersjøen til Peter den store. Jeltsin ser seg selv som en viderefører av Peter. Han skal gjøre nasjonen til en økonomisk stormakt av vestlig format. Det er neppe tilfeldig at dagens Moskva prydes av en enorm statue av Peter den store, som står i baugen på et skip og ruver flere titalls meter over byen. At han selv hatet Moskva og virker temmelig bortkommen inne på den steppen hovedstaden tross alt ligger på, synes ikke å bekymre noen.
  • Nå var heller ikke Peter noen forutsigbar skikkelse som spyttet i glasset. Den dansk-norske gesandten Just Juel, som forhandlet med tsaren om en allianse mot svenskene, forteller om hvordan tsaren drakk utenlandske ambassadører og statssjefer fulle, for så å avlure dem hemmeligheter. Han fikk selv en skjenk: «Hvoraf mit bloed saaleedis blev oprørt, at Jeg i nogle dager ej kunde komme mig igien.»
  • Like lite som Peters alkoholvaner og nykker var det vesentligste ved hans politikk, er Jeltsins merkelige utspill det vesentlige ved hans. I Sverige dreier det seg først og fremst om å forsøke å svekke grunnlaget for en NATO-søknad fra de gamle russiske interesseområdene Estland, Latvia og Litauen, om å skaffe valuta til landet og om å finne en mer stabil og trygg utførselsvei for gass fra Russland enn gjennom Hviterussland og Ukraina. Derfor nedrustningsutspillene, derfor den intense pukkingen på at Sverige skal kjøpe gass. Vi må anta at også tsarene i Kreml har sine Richelieuer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!