Jeltsin reddet deres liv

Både Maria Amelie og hennes far var døden når. Begge ble reddet av toppene i Kreml.

MEKTIGE EKS-VENNER: Marias mektige onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.), var Mikhail Gorbatsjovs forsvarsminister, Boris Jeltsins nære venn og Vladimir Putins personlige rådgiver. Alle spilte de en rolle i Maria og familiens liv, på godt og vondt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet, Scanpix og Time Life
MEKTIGE EKS-VENNER: Marias mektige onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.), var Mikhail Gorbatsjovs forsvarsminister, Boris Jeltsins nære venn og Vladimir Putins personlige rådgiver. Alle spilte de en rolle i Maria og familiens liv, på godt og vondt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet, Scanpix og Time LifeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA / OSLO (Dagbladet): Maria Amelies historie er en endeløs rekke av gamle familievenner blant verdens mektigste, inkludert de tre presidentene Gorbatsjov, Jeltsin og Putin.

Det er bare noen av vennene Marias foreldre en gang sto på særdeles god fot med.

Seks år gammel så det mørkt ut for Maria Amalie (25). Hun manglet en urinleder mellom nyre og blære. Hjemme i Vladikavkaz slet legene. Det kunne ha sluttet her, og Norge aldri fått boka «Ulovlig norsk» eller en stor diskusjon om jentas videre skjebne.

- Sykdommen var alvorlig, bekrefter Maria overfor Dagbladet.

LES OGSÅ: Familiens vekst og fall

Blant de aller rikeste Russiske toppolitikere satte en stopper, og fløy henne til Moskva. Her ble hun operert av landets fremste ekspertise. Slik reddet de hennes liv.

På midten av 1990-tallet var det hennes far som ble alvorlig syk. Hjerteproblemene var så alvorlige at man ikke så noen løsning i Russland, og han ble sendt til operasjon i Tyskland.

BORIS OG ONKEL: President Boris Jeltsin hadde et nært samarbeid med Marias onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.). Foto: Time Life
BORIS OG ONKEL: President Boris Jeltsin hadde et nært samarbeid med Marias onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.). Foto: Time Life Vis mer

Dette skal Boris Jeltsin og kona Naina ha sørget for ved å gripe inn personlig.

Det bekreftes av foreldrenes venner overfor Dagbladet.

- Det er ikke overraskende. Dette er en familie som på det tidspunktet var blant de rikeste man fant i Nord-Ossetia, med politiske kontakter plassert helt til topps i Kreml, sier advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Kjendis-onkel En av de viktige spillerne i Marias liv, er hennes onkel Jevgenij Shapashnikov.

Onkelen var Sovjetunionens siste forsvarsminister, under Mikhail Gorbatsjov. Han var president Boris Jeltsins fortrolige. Og han var president Vladimir Putins personlige rådgiver. Et kunststykke, tatt i betraktning hvordan de tre presidentene kappet hoder mellom hver bordsetning.

Men viderverdighetene rundt Maria Amelies mektige familievenner slutter ikke her. Jevgenij Shapashnikov var på 1990-tallet direktør i det russiske flyselskapet Aeroflot, verdens største før Sovjetunionens fall. Deleier var Boris Berezovskij, den gang Russlands rikeste mann, som nå lever i eksil i London.

PUTINS MANN: Jevgenij Shapashnikov (t.h.) var president Vladimir Putins rådgiver. Foto: Scanpix
PUTINS MANN: Jevgenij Shapashnikov (t.h.) var president Vladimir Putins rådgiver. Foto: Scanpix Vis mer

Han er regnet som Vladimir Putins verste fiende, og er ettersøkt av russisk politi for svindel og skatteunndragelser i milliardklassen. Han var den grå eminense i Boris Jeltsins Kreml i perioden 1991 - 1999, og var blant annet presidentens tennispartner.
Mer kontroversielt var hans intime forhold til Jeltsins datter, Tatjana.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Shapashnikov, som i dag lever et tilbaketrukkent liv etter en lang karriere som en av Russlands mektigste menn.

Celebre gjester Men også Marias foreldre hadde solide kontakter i det høyeste Kreml, selv om et er onkelen som regnes som familiens «kjendis.»
Marias mor, Lena (f. Jelena) skal være av diplomatfamilie og regnet seg lenge som indoktrinert kommunist.

- Hun gikk åtte år på «politikerskolen» i Moskva, men tok seinere et oppgjør med dette. Hun ble en del av kretsen rundt Jeltsin, hevder en bekjent.

Også i hjembyen Vladikavkaz ble hun sett på som en kvinne med meningers mot, og sterkt engasjert i ektefellens forretningsdrift. På besøk fikk de Russlands største stjerner og mektigste personer.

Marias far Khateg pleiet fra midten av 1990-tallet politiske og økonomiske forbindelser helt til topps i Kreml. Til han og kona falt i unåde. Og både mektige venner og familie snudde dem ryggen. Det kan du lese mer om på de neste sidene.

LES OGSÅ: Familiens vekst og fall