Jeltsin reddet deres liv

Både Maria Amelie og hennes far var døden når. Begge ble reddet av toppene i Kreml.

MEKTIGE EKS-VENNER: Marias mektige onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.), var Mikhail Gorbatsjovs forsvarsminister, Boris Jeltsins nære venn og Vladimir Putins personlige rådgiver. Alle spilte de en rolle i Maria og familiens liv, på godt og vondt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet, Scanpix og Time Life
MEKTIGE EKS-VENNER: Marias mektige onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.), var Mikhail Gorbatsjovs forsvarsminister, Boris Jeltsins nære venn og Vladimir Putins personlige rådgiver. Alle spilte de en rolle i Maria og familiens liv, på godt og vondt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet, Scanpix og Time Life Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

MOSKVA / OSLO (Dagbladet): Maria Amelies historie er en endeløs rekke av gamle familievenner blant verdens mektigste, inkludert de tre presidentene Gorbatsjov, Jeltsin og Putin.

Det er bare noen av vennene Marias foreldre en gang sto på særdeles god fot med.

Seks år gammel så det mørkt ut for Maria Amalie (25). Hun manglet en urinleder mellom nyre og blære. Hjemme i Vladikavkaz slet legene. Det kunne ha sluttet her, og Norge aldri fått boka «Ulovlig norsk» eller en stor diskusjon om jentas videre skjebne.

- Sykdommen var alvorlig, bekrefter Maria overfor Dagbladet.

LES OGSÅ: Familiens vekst og fall Blant de aller rikeste Russiske toppolitikere satte en stopper, og fløy henne til Moskva. Her ble hun operert av landets fremste ekspertise. Slik reddet de hennes liv.

På midten av 1990-tallet var det hennes far som ble alvorlig syk. Hjerteproblemene var så alvorlige at man ikke så noen løsning i Russland, og han ble sendt til operasjon i Tyskland.

Dette skal Boris Jeltsin og kona Naina ha sørget for ved å gripe inn personlig.

Det bekreftes av foreldrenes venner overfor Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer