Jeltsin: Slutt å kaste penger på oss

Russland mangler penger, men må komme seg ut av den økonomiske krisen for egen maskin. Det russerne trenger fra utlandet, er ikke så mye finansiell hjelp som moralsk støtte, sa president Boris Jeltsin til vestlige journalister i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske statssjefen medga at rubelen er under sterkt press, men la til at kursen på den russiske valuta vil bli styrket dersom verdenssamfunnet uttrykker tillit til Russlands finanssystem. De internasjonale bankene venter på et klart signal, sa Jeltsin.

- Verdenssamfunnet må få se at deres ledere støtter oss, og at Russland ikke står foran undergangen, framholdt presidenten.

- Rubelkursen holder, men den står ved kanten av stupet. Vi har ikke nok penger, og det er derfor lønner og pensjoner ikke kommer fram. Men dette er et midlertidig problem, sa Jeltsin.

Tsjubais

Tidligere denne uken utnevnte Jeltsin tidligere visestatsminister Anatolij Tsjubajs til sin personlige sendemann til de internasjonale kredittmarkeder. Tsjubajs beskriver den økonomiske situasjon i Russland som uhyre komplisert, og sier at russerne trenger utenlandsk kapital for å fylle statskassen.

Tsjubajs anslo kapitalbehovet til mellom 10 og 15 milliarder dollar (75 til 115 milliarder kroner). Disse pengene skal blant annet brukes til å sanere lån til renter på opp til 65 prosent, og russerne mener den billigste måten å låne på vil være gjennom kreditter fra det internasjonale pengefond IMF.

De russiske finansmarkeder har de siste ukene vært herjet av en økonomisk storm, der aksjekursene på Moskva-kursen bare i løpet av mai falt med 40 prosent. Denne børskrisen har i sin tur skapt et voldsomt press på den russiske valutaen, som ifølge Jeltsin nå er på sammenbruddets rand.

Protest

Samtidig er mange russere skuffet og sinte fordi de ikke får sine lønner og pensjoner i rett tid. Et titalls gruvearbeidere trengte seg fredag morgen inn i nasjonalforsamlingen i Moskva, der de banket sine hjelmer i gulv og vegger og ropte slagord med krav om at Jeltsin må stilles for riksrett.

Demonstrasjonen skjedde rett før Statsdumaens representanter kom sammen for å drøfte kommunistpartiets forslag om at det skal reises riksrettstiltale mot presidenten. Tiltalen skal i så fall gjelde Jeltsins rolle under Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Hvis Statsdumaen vedtar at saken skal forfølges, vil det i første omgang bli oppnevnt en parlamentarisk kommisjon som skal vurdere om det er grunnlag for en tiltale. Men den russiske grunnloven gir presidenten så store fullmakter, at Jeltsin trolig kan blokkere et riksrettforslag fra Dumaen.

(NTB)