Jeltsin tåler ikke stort mer

Legene har lagt Russlands president, Boris Jeltsin, inn på et pleiehjem i 10-12 dager fordi han har en infeksjon i luftveiene. De frykter alvorligere sjukdom. 66 år gamle Jeltsin tåler ikke stort mer, etter en hjerteoperasjon og påfølgende lungebetennelse i fjor vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Statssjefen er forkjølet, og legene sier det vil ta tid før han er frisk igjen. Legene skal ha gitt Jeltsin beskjed om å holde senga inntil han kan utskrives,» meldte nyhetsbyrået Interfax.

Jeltsins talsmann, Sergej Jastrzhembskij, sa imidlertid på en pressekonferanse at presidenten er oppegående og arbeidende, men at han ikke får oppholde seg utendørs.

De første symptomene på infeksjonen viste seg etter sigende under besøket i Stockholm i forrige uke.

Akutt

- Legene sier at han har en akutt virusinfeksjon, uttalte Jastrzhembiskij.

Han understreket at Jeltsin ikke er alvorlig syk, men at han må hvile for å hindre at tilstanden forverrer seg. Han arbeider og holder kontakt med sine nærmeste medarbeidere via telefon.

Men denne gang er det ingen tegn til uro eller nervøsitet over Jeltsins tilstand. Fjernsynet omtalte dette som et vanlig nyhetsinnslag. Det viser at Russland, tross alt landet sliter med, har fått økende politisk stabilitet, mener politiske iakttakere i Moskva.
Russland levde uten Jeltsins daglige styre i fire måneder i fjor, og på gata hersker det ingen utbredt frykt denne gang. Et fravær på 10-12 dager spiller liten rolle for styret av Russland.

Svekkelse

Men Jeltsins tilstand er medisinsk heller ikke mer alvorlig enn at han er lagt inn på sanatoriet Barvikha, nær presidentens bolig, mest et hvilehjem med begrenset medisinsk tilbud. Dersom det hadde vært noe alvorlig, ville Jeltsin havnet på sykehuset i Kreml.

Men etter den forvirrende opptredenen fra Jeltsin i Sverige nylig, har mange stilt spørsmål ved hans helsetilstand. Offisielle meldinger om hans helse har vært alt annet enn pålitelige. Og leger som har sett ham utfolde seg, sier de først så en oppsiktsvekkende framgang etter operasjonen i fjor, men at de i det siste har sett tegn til svekkelse.

Uvel Boris Jeltsin