Jeltsin tror Dumaen vil støtte Kirijenko

Russlands president Boris Jeltsin tror at nasjonalforsamlingen vil støtte utnevnelsen av Sergej Kirijenko som ny statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Jeltsins nære medarbeidere sier at hvis det lavere kammeret, Statsdumaen, avviser Kirijenko i første avstemning, så vil presidenten nominere ham igjen.

- Presidenten er fast bestemt på å foreslå Kirijenko så mange ganger som det er nødvendig for å få ham godkjent som statsminister, sa tjenestemannen til nyhetsbyrået Interfax.

Hvis dumaen avviser en nominert statsministerkandidat tre ganger på rad, vil det automatisk bli lyst ut nyvalg. Den første avstemningen vil finne sted fredag.

Stoler

- President Boris Jeltsin stoler på at Sergej Kirijenko vil bli utnevnt som statsminister, meldte Interfax.

- Presidenten sier dette etter samtaler med lederen av dumaen, Gennadij Seleznijov og lederen av Føderasjonsrådet (det øvre kammeret i nasjonalforsamlingen), Jegor Strojev.

Jeltsin møtte Seleznijov, som er kommunist, og Stroijev torsdag. Jeltsin tilbød seg å ha samtaler med alle lederne av opposisjonsgruppene om dannelsen av den nye regjeringen.

Kommunistpartiets leder Gennadij Zjuganov sa torsdag at hans parti ikke vil støtte utnevnelsen av Kirijenko.

Zjuganov mener Kirijenko mangler erfaring.

Utsatte reise

Jeltsin utsatte fredag en planlagt reise til Japan på grunn av den politiske uroen i Russland.

Jeltsin utsatte reisen til Tokyo med en uke. Besøket vil også bli gjennomført på to dager i stedet for tre.

Kommunistpartiet, som er den største grupperingen i Statsdumaen, vil danne en nasjonal samlingsregjering. Kommunistene ønsker at sammensetningen av regjeringen skal avspeile styrkeforholdet i nasjonalforsamlingen.

Russland går inn i påskeuken uten at landet har fått en arbeidsdyktig regjering - to uker etter at statsminister Viktor Tsjernomyrdin og hans mannskap fikk sparken.

(NTB-Reuters)