Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsin truer med hevn

NEW YORK (Dagbladet): I Russland truer en rasende Boris Jeltsin med mottiltak som følge av Nato-bombingen. Han varsler revurdering av Russlands forhold til Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Russland forbeholder seg retten til å ta nødvendige tiltak, inkludert militære, for å sikre sin egen og Europas sikkerhet, sa Jeltsin da militæraksjonen var i gang.

Jeltsin sa han reagerte med dypt raseri mot det han kaller aggresjonen mot den suverene staten Jugoslavia, og stemplet angrepsbølgen som brudd på alle folkerettens normer.

Han ba om et møte i FNs sikkerhetsråd seint i går kveld.

Kalt hjem

Russland hjemkaller sin representant til Nato i Brussel etter alliansens angrep mot mål i Serbia. Samtaler om åpning av et Nato-kontor i Moskva blir avbrutt, og hele forholdet til Nato vil bli vurdert på nytt.

Nato og Russland inngikk en partnerskapsavtale i 1997.

Det russiske utenriksdepartementet fordømmer i en uttalelse angrepet som en aggressiv handling og et grovt brudd på FN-charteret.

Jeltsin holdt en tale hvor han oppfordret verden til å reagere på USA og Natos angrep i Jugoslavia, selv om han tidligere på dagen hadde hatt en 35 minutter lang samtale med Bill Clinton, ifølge nyhetsbyrået AP.
President Bill Clinton forsøkte å forklare Jeltsin hvorfor angrepet måtte komme, og skal ha fått forståelsen av at også Russland synes Slobodan Milosovic er et problem.

Kinas utenriksminister, Tang Jiaxuan, som onsdag avsluttet et besøk i Norge, kaller Nato-angrepet uakseptabelt og sier det kan få «alvorlige konsekvenser».

Beklaget

I New York gikk Kofi Annan ut og beklaget at Nato måtte ty til makbruk, men sa samtidig at det er tider man må ty til makt for å få fred.

{ndash} Jeg har gjentatte ganger som generalsekretær i FN lagt vekt på at Sikkerhetsrådet har hovedansvar for å opprettholde fred og sikkerhet i verden. Dette er framhevet i Nato-avtalen og derfor må Sikkerhetsrådet samarbeide med Nato når det er snakk om maktbruk, sa Kofi Annan.
Annan ga den korte uttalelsen mens Sikkerhetsrådet hadde møte om Kosovo.

Flere medlemsland i Sikkerhetsrådet mener at det finnes nok FN-vedtak til at Nato kan aksjonere overfor Jugoslavia. Ifølge diplomater skal Nato-landene ikke ha villet ha behandlet Kosovo i Sikkerhetsrådet fordi Russland og Kina ville brukt vetoretten sin mot Natos angrepsplaner.