Jeltsin truer regjeringen

Russlands president Boris Jeltsin truer med å sparke tre ministre. Trusselen kom på begynnelsen av et møte i regjeringen som skal vurdere regjeringens økonomiske arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke utsette noe fra i år til neste år. Vi vil være svært krevende i vår holdning, sa Jeltsin på begynnelsen av møtet. Åpningen ble fjersynsoverført.

- Vi har gjort en analyse, og hvis denne gjennomgangen trekker de samme konklusjonene, kan tre ministre ikke lenger være med i regjeringen ved slutten av dette møtet, fortsatte presidenten. Han har tidligere gjort klart at statsminister Viktor Tsjernomyrdin og visestatsministrene Anatolij Tsjubais og Boris Nemtsov ikke står i fare for å miste jobben.

Budsjetthull

Tsjernomyrdin sa torsdag at forslaget til statsbudsjett for 1998 viser et underskudd på 50 milliarder rubler eller 63,5 milliarder kroner. Det betyr at utgiftssiden på budsjettet må skjæres kraftig ned, sa ha på et regjeringsmøte som ble overført direkte i russisk fjernsyn.

- Det virkelige hullet i budsjettforslaget for 1998 er på 50 milliarder rubler av ny verdi, sa han da regjeringen overlevert rapport om siste års utvikling i russisk økonomi til Jeltsin. Russland skrev ved årsskiftet opp verdien på sin valuta ved å stryke tre nuller, slik at en ny rubel er verdt 1.000 gamle.

Jeltsin sa på sin side at det ikke kunne være snakk om vinnere og tapere, når han skulle vurdere regjeringens innsats. Men det var klart at flere ministre risikerte å miste sine stillinger, og spekulasjonene gikk torsdag formiddag høyt om hvem som ville få sparken.

Reformistene

Erfarne observatører sa at sentrale reformpolitikere som Boris Nemtsov og Anatolij Tsjubais etter alt å dømme ville få fortsette i sine stillinger. Nemtsov og Tsjubais er begge kjent som liberalere og som pådrivere i den økonomiske reformpolitikken, og har rang av første visestatsministre.

Det har gått hardnakkede rykter om at Jeltsin er misfornøyd med økonomimister Jakov Urinson, som også er første visestatsminister og som har hatt spesialansvar for skattepolitikken. Hans hovedoppgave har vært å styrke statens inntekter, en oppgave han tydeligvis ikke har lykkes i.

Statsminister Tsjernomyrdin beroliget i sin tale torsdag russerne med at landets økonomi nå er på vei mot solid vekst. - Målsettingen ligger fast, vi skal ha en stabil vest i økonominen på ikke mindre enn 5 prosent innen år 2000, sa den russiske regjeringssjefen. (NTB/Reuters)