- Jeltsin underslo milliarder

Moskva (NTB-Reuters-AFP): President Boris Jeltsin og hans nærmeste ser ut til å synke dypere og dypere ned i gjørma av korrupsjonsanklager. De siste gjelder påstand om en gigantisk hvitvasking av vestlige lån gjennom banker i New York. Jeltsins datter Tatjana skal være innblandet, skriver USA Today.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dreier seg om halvparten av Det internasjonale pengefondet, IMFs lån til Russland siden 1992: ufattelige 160 milliarder kroner. Skulle mistankene være tilnærmelsesvis riktige kan det også bety oppvask i vestlige regjeringer og låneinstitusjoner som lot pengestrømmen flyte fritt uten å gripe inn.

Russiske toppbyråkrater og talsmenn for Kreml tilbakeviser nye korrupsjonsanklager mot president-familien.

Spesialetterforskere fra FBI og New York-politiet har kommet over 160 millioner kroner på to konti i Bank of New York, skriver New York Times.

Må ha vissst

Bank of New York er bare en av finansinstitusjonene som har sluset svarte penger, tror etterforskerne. Gjennom selskapet Benex Worldwide ble det i perioden oktober 98 til mars 99 kanalisert 33 milliarder kroner, skriver New York Times. Dette er et selskap som har tilknytning til russisk mafia.

Russlands finansminister Mikhail Kasjanov benekter at personer i regjeringen har drevet hvitvasking av IMF-lån.

Men ifølge USA Today sier høyt plasserte tjenestemenn ved det russiske riksadvokatkontoret at det er vanskelig å tro at ikke president Jeltsin var innblandet eller visste hva som foregikk.

Beleiret

Jeltsin-familien er under angrep fra flere fronter.

Sveitsisk påtalemyndighet mener et bygningsfirma betalte inn 7 millioner kroner som endte opp på en ungarsk konto som Jeltsin disponerte. Det skriver den italienske avisen Corriere della Sera.

Firmaet skal også ha betalt kredittkort-regninger på vegne av Jeltsin og hans to døtre. Påstanden er at Jeltsin tok imot penger i bytte med lukrative bygningskontrakter til det sveitsiske firmaet som drives av den kosovoalbanske forretningsmannen, Bahgjet Pacolli. Pacolli benekter at firmaet hans skal ha betalt inn penger til Jeltsin.

President Boris Jeltsin, hans kone og deres to døtre har aldri hatt bankkontoer i utlandet, opplyste en talsmann for Kreml torsdag.

I TRØBBEL: Jeltsins nærmeste beskyldes for milliardunderslag.