Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsin vakler

Dumaen er delt i synet på om president Boris Jeltsin bør stilles for Riksrett. Frontene står steilt mot hverandre, og det begynner å gå på æren løs for flere enn presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går startet underhuset i Statsdumaen debatten om riksrettanklagene som er reist mot Jeltsin. Debatten startet tamt, men temperaturen i salen steg betraktelig i dag. Da politikeren Alexander Kotenkov ble utsatt for kritikk for å ha forsvart den 68-år gamle presidenten reiste han seg i bråsinne fra stolen og truet meget høylytt med å levere inn en formell protest, melder CNN.

Fem anklager

Jeltsin kan bli stilt for riksrett på grunnlag av opptil fem punkter. Anklagene går ut på at han iscenesatte Sovjetunionens oppløsning, ga ordre til bombing av parlamentet i 1993, startet krigen i Tsjetsjenia og ruinerte og desimerte de væpnede styrker. I tillegg er han anklaget folkemord mot det russiske folk gjennom sin økonomiske politikk.

Dersom Dumaen med to tredjedel flertall mener det er hold i minst en av anklagene, kan en riksrettprosess mot Jeltsin starte. I morgen kommer Dumaen trolig til å stemme over forslaget.

Russisk rulett

Jeltsin startet en krig mot to fronter da han sparket statsminister Jevgenij Primakov onsdag. Nå må han også kjempe mot det konservative parlament for å få det til å godta den statsministerkandidaten han vil ha. Sergej Stepasjin er kjent for å være en lojal støttespiller for Jeltsin, men mannen er slett ikke populær i andre politiske kretser.

Beslutningen om å utløse politisk kaos ved sparke Primakov sjokkerte verden. Mange spør seg om Jeltsin er i ferd med å miste forstanden.