Jeltsin vil delta i tsar-begravelse

President Boris Jeltsin vil likevel delta i den kontroversielle begravelsen av tsar-familien i morgen, melder kilder i Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeltsin hadde varslet at han ikke ville delta i begravelsen av tsar Nikolaj II og hans familie, og det fikk mange utenlandske statsoverhoder og kongelige til å holde seg unna.

Jeltsin begrunnet uteblivelsen med respekt for den russisk-ortodokse kirke. Den russisk-ortodokse kirken betrakter tsar-familien som ofre for sin tro og har vurdert å kanonisere tsaren og hans familie. Men da er det helt avgjørende at levningene er ekte, og det tviler kirken på.

Forsoning

Tsar-familien skal begraves innenfor Peter Paul-festningen i St. Petersburg. Fredag 17. juli er det 80 år siden bolsjevikene henrettet tsaren, hans familie og familiens tjenere. Bolsjevikene fryktet at tsarfamilien skulle bli et symbol for motstanderne i borgerkrigen. Den 17. juli 1918 ble tsar-familien skutt.

Statsbegravelsen i morgen var ment å skulle være en forsonende gest. Før Jeltsin meldte sin deltakelse, hadde ingen av de fremste politiske og religiøse lederne tenkt å delta i begravelsen.

Sannheten må fram

Ifølge Kreml ser presidenten på begravelsen som en rettferdig handling der dagens generasjon forsøker å gjøre bot for forfedrenes misgjerninger.

- Jeg tenkte over dette lange, snakket med mange russiske borgere, blant annet i kunstverdenen, og kom til det beslutning at jeg bør dra i begravelsen, sa Jeltsin.

- I 80 år er denne sannheten blitt holdt skjult, folket fikk ikke vite noen ting. I morgen må denne sannheten komme fram, og det bør jeg delta i, sa han.

Jeltsin kommer til katedralen innenfor Peter Paul-festningen klokken 10 fredag.

(NTB-AFP-Reuters)