Jeltsin vil fjerne atomubåter

MOSKVA (NTB): President Boris Jeltsin vil fjerne alle gamle atomubåter i Barentshavet. Utspillet kom på en improvisert pressekonferanse i Kreml i dag og overrasket russerne vel så mye som nordmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi trenger ikke atomubåter i Barentshavet, sa en opprømt Jeltsin. Både utenriksminister Jevgenij Primakov og andre i den russiske delegasjonen gjorde store øyne da Jeltsin kom med sitt utspill. Kong Harald og utenriksminister Knut Vollebæk fortrakk ikke en mine.

Det er ikke første gang Jeltsin kommer med uventede utspill. Det skjedde også i Paris for nøyaktig ett år siden i forbindelse med samarbeidsavtalen mellom NATO og Russland.

Ingenting å skjule

- Dere må da forstå at vi ikke forsøker å skjule noe som går på Nordområdene fra pressen, sa en bestemt Jeltsin, mens hans stab var i full gang med å jage preseen på dør.

Jeltsin og kong Harald hadde nettopp bivånet undertegningen av flere samarbeidsavtaler mellom Norge og Russland, blant annet om miljøsamarbeid på atomsiden. - Når vi har løst visse finansielle spørsmål, vil vi gå i gang med å hugge opp utrangerte atomubåter, sa president Jeltsin.

Presidenten viste til at dette var et nytt samarbeidsområde som kom til etter det russiske statsbesøket i Norge i mars 1996.

- Jeg husker med glede tilbake på besøket i 1996, og den hyggelige mottagelsen vi fikk. Den gang reiste vi mange nye spørsmål, og som flinke elever venter vi nå på å få vite mer om resultatene, sa en smilende Jeltsin.

Tsarene bivånet

Det var alt pressen fikk med seg før sikkerhetsvaktene brukte sin fysiske styrke til å kaste pressen på dør.

Tsar Boris virket opplagt og snakket med en dyp og klar stemme da han kom med sitt atomutspill. Han var direkte alvorsstemt, og sakens karakter innbyr heller ikke til smil og latter.

Kong Harald vil få ytterligere innblikk i disse spørsmål under besøket i Murmansk torsdag og fredag. Atomforsøplingen på Kola og i Barentshavet er et stort problem, som kan få alvorlige følger for Norge i fremtiden.