Jeltsins sjakkspill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går avsatte president Boris Jeltsin sin tidligere yndling Sergej Stepasjin som statsminister og innsatte Vladimir Putin i hans sted. Putin har bakgrunn som blant annet sovjetisk spion i Vest-Tyskland og KGB-offiser, og var inntil i går sjef for KGBs arvtaker FSB og for Jeltsins nasjonale sikkerhetsråd.
  • Samtidig med utnevnelsen fastsatte presidenten Duma-valget til 19. desember, og rokeringene i russisk topp-politikk må ses i denne sammenhengen. I forrige uke oppsto nemlig en politisk allianse i Russland, mellom Moskvas borgermester Jurij Luzjkov og en håndfull regionale ledere. De håper å få tidligere statsminister Jevgenij Primakov med, først som kandidat til høstens valg, så som presidentkandidat til sommeren. Luzjkov vil i så fall stile mot statsminister-posten.
  • Denne alliansen er rettet mot presidentens støttespillere. Da Jeltsin sparket Primakov som statsminister, var en av årsakene at han begynte å snuse i transaksjonene til «Jeltsins venner». Vladimir Putin skal demme opp for deres innflytelse. Derfor oppnevnte Jeltsin ham også til kronprins, og oppfordret alle til å stemme på ham i presidentvalget.
  • Boris Jeltsin kjemper for sine støttespillere blant maktpersoner og pengemenn i Russland, men vil samtidig sikre sitt ettermæle som demokratiets pioner i landet. Med gårsdagens utnevnelse av en karrierist fra det tidligere KGB til statsminister, bør det være klart at forskjellen på maktstrukturene i Sovjetunionen og i Jeltsins rike ikke er videre stor. Så er da heller ikke Russlands vei til demokrati enkel, uansett hvilke slagord man importerer fra Vesten.
  • Russlands befolkning trekker på skuldrene av de hyppige skiftningene. Jeltsin kan nok ofre noen brikker, men det er samme klan som sitter ved makten. Også Vesten kan være trygg på at det ikke blir noen store endringer i russisk politikk før presidentvalget. For framtida bør vi dessuten lære ikke å heie fram enkeltpersoner i Russland, men hjelpe til med strukturelle endringer. Bare på den måten kan Russland en dag kanskje bli et åpent og demokratisk samfunn.