Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsins skjebne avgjøres

President Boris Jeltsin har rømt til landstedet sitt. I Moskva blir hans skjebne avgjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 300 av forsamlingens 450 medlemmer må stemme ja til riksrett hvis prosessen skal settes i gang. Forsamlingen har diskutert saken heftig i to dager. I dag er stemningen spent og alvortynget. Flere hundre kommunister har samlet seg utenfor bygningen sentralt i Moskva. Demonstrantene roper slagord mot presidenten, melder CNN.

Jeltsin valgte å reise fra byen og venter spent på dommen på landstedet sitt 150 kilometer nord for Moskva. Tidligere i dag var han hos legen for en helsesjekk.

Harde anklager

Jeltsin kan bli stilt for riksrett på grunnlag av opptil fem punkter. Anklagene går ut på at han iscenesatte Sovjetunionens oppløsning i 1991, ga ordre til bombing av parlamentet i 1993, startet krigen i Tsjetsjenia i 1994 og ruinerte de væpnede styrker. I tillegg er han anklaget folkemord mot det russiske folk gjennom sin økonomiske politikk.

Riksrett?

Dersom Statsdumaen med to tredjedel flertall mener det er hold i minst en av anklagene, kan en riksrettprosess mot Jeltsin starte. Forsamlingen må tenke seg godt om, riksrett er en lang prosess, og mange frykter at presidenten vil oppløse Dumaen.

En talsmann for parlamentet, Gennady Seleznyov, hevdet i dag at minst 312 medlemmer ville stemme for riksrett på grunnlag av det som skjedde i Tsjetsjenia.

Russisk rulett

Jeltsin startet en krig mot to fronter da han sparket statsminister Jevgenij Primakov onsdag. Nå må han også kjempe mot det konservative parlament for å få det til å godta den statsministerkandidaten han vil ha. Sergej Stepasjin er kjent for å være en lojal støttespiller for Jeltsin, men mannen er slett ikke populær i politiske kretser.

Beslutningen om å utløse politisk kaos ved sparke Primakov sjokkerte verden. Mange spør seg om Jeltsin er i ferd med å miste forstanden.