Jemen: - Terrorplan avverget

- Forsøk av Al-Qaida på å kontrollere nøkkelbyer i Jemen, sier regjeringskilde i landet.

STENGTE AMBASSADER: Flere vestlige land har stengt sine ambassader i Jemens hovedstad Sanaa. Her vokter en soldat et sjekkpunkt. Foto: Reuters/Khaled Abdullah
STENGTE AMBASSADER: Flere vestlige land har stengt sine ambassader i Jemens hovedstad Sanaa. Her vokter en soldat et sjekkpunkt. Foto: Reuters/Khaled AbdullahVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge BBC News melder kilder i Jemen at myndighetene skal ha hindra en plan om å sprenge oljeledninger og å ta over noen av landets havner.

BBCs korrespondent i Washington mener angrepet, om det hadde lyktes, ville gitt al-Qaida kontroll over avgjørende deler av landets infrastruktur.

- Al-Qaida forkledd som soldater Det skal blant annet dreie seg om to havner i sør, der brorparten av landets oljeeksport skjer og hvor mange utenlandske arbeidere har sitt virke.

Talsmann for myndighetene i Jemen, Rajeh Badi, sier til BBC at al-Qaida-medlemmer kledd som soldater stod utenfor havna, klar til å invadere havna og ta over kontrollen på stedet.

- Det var forsøk på å kontrollere nøkkelbyer i Jemen, sier Badi.

Også Jemens utenriksminister bekrefter informasjonen gitt av myndighetenes talsmann. Overfor CBS News sier dr. Abu-Bakr Al-Qirbi at han ikke kan utdype hvordan avsløringen av de påståtte terrorplanene skal ha foregått. Han vil heller ikke si om Jemens sikkerhetsstyrker fikk hjelp av amerikanerne i operasjonen. Men han passer på å skryte av Jemens egne sikkerhetsstyrker.

- Vi stoler på våre egne sikkerhetsstyrker og de har gjort en utmerket jobb, sier han.

- Kan ha betydning for Norge
Dette skjer få dager etter det ble slått terroralarm verden over fra USA. Amerikanerne skal ha oppdaget kommunikasjon som tilsa økt risiko for terrorangrep.

Frode Overland Andersen, underdirektør i utenriksdepartmenetet sier til Dagbladet at reiserådene til Jemen for nordmenn ikke er endra som følge av de angivelige avsløringene. Fordi reiserådene allerede er så skarpe som de kan bli:

- Vi fraråder nordmenn å oppholde seg i Jemen på grunn av den labile sikkerhetssituasjonen der. Det har vi gjort siden februar, sier Overland Andersen.

- FN blir i Jemen

Norske Alvhild Strømme er likevel i Jemen, og hun har planer om å bli der. Strømme arbeider for FN i Jemens hovedstad.

- FN blir i Jemen. Jeg har ikke hørt noe om at vi skal evakueres, sier hun til Dagbladet etter avvergelsen av de angivelige terrorplanene ble kjent.

Strømme sier hun ikke har merka noen stor endring i bybildet i hovedstaden i dag.

- Det eneste jeg har merka av endring i dag er at det hele tida er et fly som flyr over byen. Hvilket fly dette er vet jeg ikke, sier hun.

Det norske oljeselskapet Statoil følger trusselbildet nøye, men vil ikke kommentere det konkrete som skal ha skjedd i Jemen i dag.

- Vi ønsker ikke å kommentere hvilke tiltak vi iverksetter, nettopp av hensyn til sikkerheten og for å unngå at tiltakene vi gjør mister sin effekt, sier Jannik Lindbæk Jr., informasjonsdirektør i Statoil.

- Det er rapportert om terrorplaner mot oljeinstallasjoner. Blir dere bekymra?

- Det er klart hendelsen i Algeri i janaur har gjort oss ekstra oppmerksomme på hva som kan skje, sier Lindbæk Jr. til Dagbladet.

 Han understreker at Statoil følger situasjonen tett.

- Trusler mot oljeinstallasjoner er ikke nytt, i Algeri så vi det i en større skala enn vi har sett det før, sier Lindbæk jr. til Dagbladet.

- Gjør alt vi kan
Norske PST sa i går til Dagbladet at de følger situasjonen nøye.

- Vi ser utviklingstrekk som kan ha betydning for Norge, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet da.

Michael McCaul, formann for den amerikanske sikkerhetskomiteen i Representantenes hus, den føderale lovgivende forsamlinga, sa for to dager siden til CBS at terrortrusselen er alarmerende.

- Dette er nok den mest spesifikke og troverdige trusselen jeg har sett kanskje siden 11.september, sa han.

Han sa samtidig at amerikanske myndigheter gjør alt de kan for å motvirke realisering av trusselen. Det er kjent at amerikanerne blant annet tar i bruk førerløse fly i kampen mot terrortrusselen. I går ble fire personer drept som følge av et slikt amerikansk droneangrep.

FØLGER TETT - Det er klart vi blir bekymra, vedgår Statoils kommunikasjonssjef Jannik Lindbæk jr. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FØLGER TETT - Det er klart vi blir bekymra, vedgår Statoils kommunikasjonssjef Jannik Lindbæk jr. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer