Jemen åpner for å dømme Martine-siktet til livstid

Hvis den norske familien til drapsofferet erklærer at den ikke ønsker dødsstraff.

SIKTET: Farouk Abdulhak (21) er siktet og etterlyst for å ha drept og voldtatt norske Martine Vik Magnussen i London 14. mars i år.  Foto: PRIVAT
SIKTET: Farouk Abdulhak (21) er siktet og etterlyst for å ha drept og voldtatt norske Martine Vik Magnussen i London 14. mars i år. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Den jemenittiske utenriksministeren Abu Bakr al-Qurbi åpner for at drapssiktede Farouk Abdulhak, som rømte fra London etter det brutale drapet på norske Martine Vik Magnussen, kan bli stilt for retten i Jemen.

Men det blir uansett opp til britiske myndigheter.

- Vi garanterer at saksgangen vil skje på en rettferdig måte, slik at ikke noen kan påvirke retten, verken den tiltalte eller andre. Vi ønsker at britiske myndigheter og familien til offeret snarest mulig tar de riktige avgjørelsene
, sier al-Qurbi til TV 2 Nyhetene.

Men Jemen har sagt endelig nei til å utlevere rikmannssønnen til Storbritannia, og har ikke pågrepet den internasjonalt etterlyste drapssiktede mannen.

Overhengende fare for dødsstraff har lenge vært et av hovedargumentene til norske og britiske myndigheter for at Abdulhak ikke bør stilles for retten i hjemlandet, men ifølge utenriksministeren gjør en spesiell jemenittisk lovparagraf at en henrettelse ikke trenger å bli resultatet av en dødsdom.

- Loven krever at familien ber om det. Ingen begjæring, ingen dødsstraff, sier al-Qurbi.

Han antyder at en erklæring fra Martines familie om at de ikke ønsker dødsstraff, bør være nok til at britiske myndigheter kan overlevere sine beviser i saken til en domstol i Jemen.

Men en snarlig rettssak framstår som lite sannsynlig. Britisk politi har hele tiden framholdt at drapet på Vik-Magnussen er en britisk straffesak og at Abdulhak må for retten i Storbritannia, og prinsipielt vil det være vanskelig for britene å godta en dødsdom, uansett om dommen skal effektueres eller ikke.

Norske myndigheter, som har samarbeidet tett med Scotland Yard, anser også straffesaken som britisk, og ønsker ifølge UD ikke å mene noe om utspillet fra Jemens utenriksminister.

- Det er britiske myndigheter som etterforsker saken, og det er de som må ta en avgjørelse om hvor en eventuell rettssak skal finne sted, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til TV 2.

DREPT: Martine Vik Magnussen ble 23 år gammel.
DREPT: Martine Vik Magnussen ble 23 år gammel. Vis mer