Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jemen faller sammen, og IS banker på døra deres. En dement konge er det siste Saudi-Arabia trenger

Salman (79) arvtaker etter kongens død.

ARVTAKER: Prins Salman bin Abdulaziz. Foto: AFP / FAYEZ NURELDINE / NTB scanpix
ARVTAKER: Prins Salman bin Abdulaziz. Foto: AFP / FAYEZ NURELDINE / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabias kong Abdullah (90) er død.

Kronprins Salman (79), som er Abdullahs halvbror, er den neste i arvefølgen. 

Han er ifølge flere ulike kilde dement, eller i ferd med å bli det, og professor og Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo, sa tidligere denne uka at han kan få en kort og problematisk regjeringstid. Han er ikke den eneste som er spår turbulens.

- Det er all grunn til å tro at det vil bli tøffe tider for Saudi-Arabia, sier Simon Henderson, Saudi-Arabia-ekspert ved Washington Institute for Near East Policy, til Washington Post.

- En dement konge er det siste de trenger nå. Jemen faller sammen, IS banker på døra deres. Det er en ekstraordinært farlige situasjon i Midt-Østen fra Saudi-Arabias perspektiv, sier Henderson. 

Problemer i kø Saudi-Arabia er i gang med byggingen av en nesten 1000 kilometer lang barriere mot grensa til Irak, som er et land i full oppløsning etter at den fundamentalistiske grupperingen Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over store deler av landet.

Samtidig får landet kritikk for grove og systematiske brudd på menneskerettighetene.

Landet er også en av verdens mektigste oljeprodusenter, og spiller en av hovedrollene i oljeprisfallet verden nå opplever.

Familiebedrift Saudi-Arabia har ingen nasjonalforsamling, politiske partier er ikke tillatt og kongen utnevner regjeringen - som i stor del består av familiemedlemmer. 

DELER AV SLEKSTREET: Saudi Arabias kongefamilie er enorm. Kong Ibn Saud (øverst), som regnes som grunnleggeren av den moderne saudiarabiske stat, skal ha hatt 22 koner og fått over 30 sønner (andre rekke). Spørsmålet nå er hvem som skal ta over etter Kong Adbullah. Foto: Reuters, Grafikk: Dagbladet
DELER AV SLEKSTREET: Saudi Arabias kongefamilie er enorm. Kong Ibn Saud (øverst), som regnes som grunnleggeren av den moderne saudiarabiske stat, skal ha hatt 22 koner og fått over 30 sønner (andre rekke). Spørsmålet nå er hvem som skal ta over etter Kong Adbullah. Foto: Reuters, Grafikk: Dagbladet Vis mer

Når kronprins Salman nå rykker opp i gradene og tar over for sin halvbror, er det Prins Muqrin som tar over som kronprins. Piloten Muqrin har tidligere vært etterretningssjef og guvernør i den hellige byen Medina. Men heller ikke han er uproblematisk. 

- Problemet med Muqrin er at han ikke er sønn av en offisiell sønn av den gamle kongen, fordi hans mor var en slave fra Jemen. Det er en del som ikke ser på han som en legitim konge, sa Bjørn Olav Utvik nylig til Dagbladet. 

Hundrevis av prinser står i kø hvis Muqrin ikke skulle bli godtatt.

• Les også: Derfor stuper oljeprisene. Slik presser Saudi-Arabia Vesten