Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borgerkrigen i Jemen:

- Jemen-krig blir enda verre etter Saleh-drap

Og det er Jemens sivile som lider mest.

FEIRER: En houti-sympatisør feirer at eks-presidenten i Jemen gjennom 33 år, Ali Abdullah Saleh, ble drept i går. Salehs død vil føre til enda mer kaos og elendighet, ifølge Jemen-eksperter. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
FEIRER: En houti-sympatisør feirer at eks-presidenten i Jemen gjennom 33 år, Ali Abdullah Saleh, ble drept i går. Salehs død vil føre til enda mer kaos og elendighet, ifølge Jemen-eksperter. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var sosiale medier fulle av bilder og videoer av det som viste seg å være Jemens eks-president Ali Abdullah Saleh, som nylig var drept. Hva skjer så med Jemen etter Salehs død?

- Det er sannsynlig at krigen blir enda mer sekterisk, og at proksy-krigen blir enda mer framtredene. Drapet på Saleh vil også gjøre forhandlingene enda vanskeligere, sier Elisabeth Kendall, Jemen-ekspert, arabist og forsker ved Oxford-universitetet, til Al Jazeera.

- Mer smerte

Kendall får støtte fra mange Jemen-eksperter: Salehs død kan bidra til at det blir enda vanskeligere å forhandle en slutt på den blodige konflikten, sier analytikere til The New York Times.

- Drapet på Saleh vil forverre konflikten. Jeg tror krigen vil bli enda mer voldelig, og kravet om hevn vil vokse ytterligere. Lik ham eller hat ham: Sales død vil bare bidra til enda mer smerte i Jemen, sier April Longley Alley, Jemen-analyst hos International Crisis Group, ifølge The New York Times.

Sju millioner jemenitter, nær en tredjedel av landets innbyggere, risikerer nå å sulte i hjel, ifølge FN, som trygler de krigende parter om å la humanitær hjelp få komme inn i landet.

Krigs-lekegrind

- Borgerkrigen som Ali Abdullah Saleh var med på å sette i gang, og den forferdelige humanitære krisa som oppstod i etterkant... Alt tyder på at krisa bare vil bli enda verre nå, etter Salehs død, sier Peter Salisbury, Jemen-ekspert hos Chatham House, ifølge BBC.

SULT: En liten gutt blir veid og funnet undervektig på et helsesenter i Jemens hovedstad Sanaa. Hele sju millioner jemenitter fryktes nær sultedøden i det som FN karakteriseres som vår tids verste humanitære katastrofe. Nå frykter eksperter at situasjonen blir enda verre. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
SULT: En liten gutt blir veid og funnet undervektig på et helsesenter i Jemens hovedstad Sanaa. Hele sju millioner jemenitter fryktes nær sultedøden i det som FN karakteriseres som vår tids verste humanitære katastrofe. Nå frykter eksperter at situasjonen blir enda verre. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer

Det fattigste landet i den arabiske regionen er i dag blitt en arena for en såkalt proksy-krig, der regionale og internasjonale aktører kriger mot hverandre. Her kjemper en saudi-ledet koalisjon mot houti-regimet som kontrollerer hovedstaden Sanaa, og som støttes av Iran.

Sjokk i Jemen

Eks-president Saleh har støttet houti-regimet i Sanaa, men i helga tok han avstand til houtiene, og åpnet døra for deres motstandere, saudi-koalisjonen. Det førte til at houti-regimet drepte Saleh, noe som kom som et sjokk på de fleste jemenitter.

For til tross for massiv kritikk og mange motstandere, har Saleh klart å styre Jemen med jernhånd i 33 år, fram til han ble tvunget til å gå av i 2012.

Klamret seg til makta

Saleh kom til makta i Nord-Jemen etter et militærkupp i 1978. Siden den gang har han klamret seg til presidentstolen, helt til han ble tvunget til å gå av i 2012. Saleh sjøl sa stadig at han var den eneste mannen som var egnet til holde Jemen samlet, skriver Al Jazeera i profilsaken om eks-presidenten.

Men:

«Han vil bli husket som mannen som skapte det moderne Jemen, men som var mer villig til å la landet gå til grunne - for at han sjøl skulle beholde makta», skriver Salisbury.

Barn og sivile dør

SIVILE TAP: En skadd kvinne bærer et lite barn etter et flyangrep like ved eks-president Ali Abdullah Saleh i mai 2015. Saleh overlevde en rekke drapsforsøk, men i går ble han drept, 75 år gammel. Foto: Mohamed al-Sayaghi   / Reuters / Scanpix
SIVILE TAP: En skadd kvinne bærer et lite barn etter et flyangrep like ved eks-president Ali Abdullah Saleh i mai 2015. Saleh overlevde en rekke drapsforsøk, men i går ble han drept, 75 år gammel. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer

I dag opplever Jemens nær 30 millioner innbygger den verste humanitære krisa i verden, med sult, sykdommer - og krig. Minst 13 000 mennesker er drept siden den saudi-ledete koalisjonen startet sin krigføring mot houti-regimet i hvedstaden Sanaa. De fleste av de drepte er sivile jemenitter.

Hver dag dør 130 barn i Jemen av sult og sykdommer, ifølge Redd Barna tidligere i år. Det tilsvarer et barnedødsfall, hvert 10. minutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!