Jemen tilbød USA «åpen dør» til Al-Qaida

Ifølge dokumenter lekket til WikiLeaks

HEMMELIG AVTALE:: Dokumenter lekket til WikiLeaks avslører at Jemens president Ali Abdullah Saleh i all hemmelighet har inngått en avtale med USA, hvor han har gitt amerikanerne lov tril å utføre droneangrep mot terrorister fra al-Qaida. Foto: SCANPIX
HEMMELIG AVTALE:: Dokumenter lekket til WikiLeaks avslører at Jemens president Ali Abdullah Saleh i all hemmelighet har inngått en avtale med USA, hvor han har gitt amerikanerne lov tril å utføre droneangrep mot terrorister fra al-Qaida. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jemens president ga USA frie tøyler til i all hemmelighet å angripe al-Qaida inne i Jemen, ifølge dokumenter lekket til WikiLeaks.

President Ali Abdullah Saleh har offisielt holdt fast på at jemenittiske myndigheter ene og alene er ansvarlig for bekjempelsen av terrorisme i landet, skriver The Guardian.

Dokumentene viser imidlertid at presidenten i all hemmelighet har inngått en avtale med USA og gitt amerikanerne lov til å utføre droneangrep mot terrorister fra Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

«Jeg har gitt dere en åpen dør når det gjelder terrorisme, så jeg er ikke ansvarlig» skal Saleh ha sagt til president Barack Obamas sikkerhetsrådgiver John Brennan i september i fjor, ifølge dokumentene.

I det første angrepet i desember mistet et titall sivile livet i tillegg til islamistene som var målet for angrepet. Saleh uttalte da at Jemens militære sto bak angrepet, men at de hadde fått etterretningshjelp fra USA.

I et dokument datert 21. desember fra ambassadør Stephen Seche heter det imidlertid at «Jemen holdt fast på at det må opprettholde status quo angående den offisielle fornektelsen av USAs engasjement. Saleh ville at operasjonene skal fortsette uten stopp til denne sykdommen er utryddet».

AQAP har stått bak en rekke angrep på vestlige mål, senest pakkebombene som ble forsøkt sendt fra Jemen til USA i slutten av oktober.

(NTB)