Jemenittisk slavesønn avsatt, mens nesten-sprengt nevø blir kronprins

Kongen med ny arving i Saudi-Arabias «Game of thrones».

DELER AV SLEKSTREET: Saudi-Arabias kongefamilie er enorm. Kong Ibn Saud (øverst), som regnes som grunnleggeren av den moderne saudiarabiske stat, skal ha hatt 22 koner og fått over 30 sønner (andre rekke). Sønnen Kong Adbullah døde i år og kong Salman bin Abdulaziz overtok som konge. Nå er det barnebarnet Mohammed bin Nayef som er blitt utnevnt til ny kronprins og arvtaker til tronen. Foto: Reuters, Grafikk: Dagbladet
DELER AV SLEKSTREET: Saudi-Arabias kongefamilie er enorm. Kong Ibn Saud (øverst), som regnes som grunnleggeren av den moderne saudiarabiske stat, skal ha hatt 22 koner og fått over 30 sønner (andre rekke). Sønnen Kong Adbullah døde i år og kong Salman bin Abdulaziz overtok som konge. Nå er det barnebarnet Mohammed bin Nayef som er blitt utnevnt til ny kronprins og arvtaker til tronen. Foto: Reuters, Grafikk: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den Saudi-Arabiske kongen Salman bin Abdulaziz (78) har kastet om på arverekka i verdens største oljenasjon - og familiebedrift.

Nyutnevnt kronprins og arvtakeren til det styrtrike kongedømmet nå kongens nevø og mektige innenriksminsiter siden 2012, Mohammed bin Nayef (55).

- Halv fem om natta Dermed er kongens yngre halvbror og sønn av en jemenittisk slavekvinne, Mugrin Bin Abdulaziz Al Saud (69), fjernet som kronprins og arvtaker av tronen.

- Selve endringen var ikke uventet, men den kom klokka halv fem på natta, noen uker inn i Jemen-operasjonen. Man skulle tro det kom til å skje seinere, sier forsker Thomas  Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han ga i år ut boka «Saudi-Arabia in Transistion: Insights on Social, Polotical, Economic and Religious Change».

- Det var ventet og viktig. Dette signaliserer en orientering mot USA og en slags belønning til Muhammed for Jemen-krigen, sier Hegghammer.

I tillegg til å være kronprins, er Mohammed bin Nayef visestatsminister og innenriksminsiter.

Han er også leder av landets politikk- og sikkerhetsråd.

Les mer om Saudi-Arabias sagnomsuste kongefamilie her.

Generasjonsskifte Arverekkefølgeskiftet markerer et nytt generasjonsskifte i landet hvor nærmere 15 000 av de rundt 30 millioner innbyggerne medemmer av kongefamilien.

NY KRONPRINS:  Innenriksminister Mohammed bin Nayef er ny kronprins og artager til tronen i Saudi-Arabia. Foto: EPA / Saudi Press Agency / NTB Scanpix
NY KRONPRINS: Innenriksminister Mohammed bin Nayef er ny kronprins og artager til tronen i Saudi-Arabia. Foto: EPA / Saudi Press Agency / NTB Scanpix Vis mer

For første gang er et barnebarn av grunneleggeren Abdulaziz bin Saud, bedre kjent som Ibn Saud, blitt satt i arverekken.

Det er antatt at Ibn Saud fikk rundt 45 sønner. 

Tidligere har bare sønnene til Abdulaziz bin Saud, som grunnla Saudi-Arabia i 1932, vært utnevnt.

Heller ikke religionshistoriker Reier Møll Schoder, som blogger om Saudi-Arabia på bloggen Den arabiske halvøy, er overrasket over matkbyttet.

- Mohammed bin Nayef er også leder for det hemmelige politiet «Mabahith», som har egne rettssaker. Han har vært en sikkerhetsperson, godt likt av USA og allierte og er beinhard mot terrorister, dissidenter og menneskerettighetsaktiviter. Mens faren han var veldig religiøs og konservativ, er Mohammed mer pragmatisk. Men han er sønn av sin far, sier Reier Møll Schoder.

- Bombe i rompa I 2009 ble Mohammed meter fra å bli sprengt i lufta av en selvmordsbomber fra terrornetverket al-Qaida. Terroristen ble tatt imot som gjest på hans kontor.

- Av to brødre i Jemen ringte han ene til Mohammed da han var innenriksminister og sa han ville overgi seg og gi masse informasjon. Broren hadde en bombe plassert i rompa. Da broren skulle ta Mohammed i hånda ble bomba utløst. Den gikk rett opp, og Mohammed ble mer sjokkert enn skadet. Siden Mohammed er utsatt for attentatforsøk, tror jeg ikke det nå blir en åpning for menneskerettigheter i Saudi-Arabia, sier Reier Møll Schoder.

Kronprinsen er kjent for sin harde linje mot jihadister, skriver BBC.

Les også den søkkrike saudiske prinsen som ville gi 100 Bentley-biler til piloter som bomber Jemen i år.

Jemenittisk slavekvinne Den avsatte kronprinsen Muqrin (69) kunne blitt Ibn Sauds siste sønn som ble konge. Nå er han avsatt. Det er etter hans eget ønske, ifølge kongehuset.

IKKE OVERRASKET:  Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt reagerer på tidspunktet for endringen i kongerekka i Saudi-Arabia. Foto: Ingar Storfjell / NTB Scanpix
IKKE OVERRASKET: Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt reagerer på tidspunktet for endringen i kongerekka i Saudi-Arabia. Foto: Ingar Storfjell / NTB Scanpix Vis mer

Dermed er Muqrin også ferdig som visestatsminister.

- Muqrin er en bastard, han er en sønn kong Abdulaziz bin Saud har fått sammen med en jemenittisk slavekvinne. Muqrin blir ikke sett på som like kongelig som de andre, sier religionshistoriker Reier Møll Schoder.

Stig Stenslie utga i 2010 boka «Saudi-Arabia Inc - Verdens mektigste familiebedrift», den første boka om kongehuset i Saudi-Arabia på norsk.

Stenslie har møtt flere medlemmer av kongefamilien og i notatet «Saudi-Arabias game of thrones» skriver han at Muqrin er kjent for å være åpen, vennlig og ærlig.

Saudi-Arabia deltar i den USA-ledede væpnede koalisjonen mot den brutale terrororganisasjonen IS i Syria. De leder også en bombeoperasjon i Jemen. Det er ikke ventet at omrokkeringene vil endre dette, ifølge New York Times.

Rokkerte om Kongen gjorde også andre endringer i kongedømmet. En av hans tolv sønner, prins Mohammed bin Salman (rundt 34), er blitt ny visekronprins. Sønnen er også forsvarsminsiter.

Verdens lengstsittende utenriksminister, prins Saud al-Faisal, ble avsatt. Ny utenriksminsiter er USA-ambassadøren Adel al-Jubeir. Kongehuset begrunner skiftet med at prins Saud al-Faisal ønsket å fratre på grunn av helsemessige årsaker.

Prinsen skal uansett fortsette som rådgiver.

Rykter om demens Saudi-Arabia styres av kongefamilien, nært støttet av religiøse ledere som samarbeider med stammeledere og de viktigste handelsfamiliene, ifølge Landsider.no.

Lovgivningen er basert på islamsk rett, Sharia. Fagforeninger og politiske partier er forbudt.

NY VISEKRONPRINS:   Mohammed bin Salman er blitt ny visekronprins. Han er sønnen til kong  Salman bin Abdulaziz i Saudi Arabia. Foto: EPA / Saudi Press Agency / NTB Scanpix
NY VISEKRONPRINS: Mohammed bin Salman er blitt ny visekronprins. Han er sønnen til kong Salman bin Abdulaziz i Saudi Arabia. Foto: EPA / Saudi Press Agency / NTB Scanpix Vis mer

Kong Salman bin Abdulaziz kom selv til makta i januar fordi hans halvbror, kong Abdullah bin Abdulaziz, døde.

Det er lenge blitt spekulert i om kong Salman bin Abdulaziz på 80 år er dement.

- Nei, det er vanskelig å si, sier Saudi-Arabia-viter ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer.

Luftangrep Den 23. mars i år startet en koalisjon ledet av Saudi-Arabia luftangrep mot Houthi-militsen i Jemen. Koalisjonen består av flere sunnimuslimske Golf-stater.

Houthi-bevegelsen, som tilhører zaidi-slekten med utspring i sjiaislam, tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi forlot Jemen etter dette.

I kveld meldte Reuters at hundrevis at jemenittiske stammekrigere får opplæring av Saudi-Arabia for å kunne bekjemte Houthi-militsen.

- Du kan ikke vinne krigen mot houthiene fra luften, du må sende inn bakkestyrker, men nå er det et program for å trene stammekrigere på grensen, sier en militærkilde i Doha i Qatar, ifølge Reuters.

Enorm slekt Kongedømmet Saudi-Arabia ble etablert i 1932 av kong Abdulaziz Ibn Saud. Den første kongen døde i 1953.

Alliansen mellom de sju sønnene er kalt «Sudairi Seven».

- Kong Fahd og mange av de andre kronprinsene kommer fra denne ene kona. Kong Abdulla, som døde nettopp, var ikke en del av den samme klikken. De er vært mye spekulasjon i om at de vil holde makta innenfor slekta med de sju brødrene, sier Magnus Halsnes, historiker, blogger og førstekonsulent ved Universitetet i Bergen.

ARVTAKERE:  Den nye kronprinsen og visekronprinsen sammen. Foto: EPA / Saudi Press Agency / NTB Scanpix
ARVTAKERE: Den nye kronprinsen og visekronprinsen sammen. Foto: EPA / Saudi Press Agency / NTB Scanpix Vis mer

- Alle har dødd litt som fluer.

- I Storbritannia har du en arverekke, men det har du ikke i Saudi-Arabia. Der er det han som er utnevnt til kronprins som er den som mest sannsynelig tar over.

RUNDT 30 ÅR:  Det er antatt at den nye visekronprinsen er rundt 30 år. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix
RUNDT 30 ÅR: Det er antatt at den nye visekronprinsen er rundt 30 år. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer