Borgerkrigen i Jemen:

- Jemens eks-president drept

En rekke bilder og videoer av ekspresident Ali Abdullah Saleh spres på nettet.

MELDES DREPT: Jemens tidligere president, Ali Abdullah Saleh, er her avbildet fra et møte i 2011. Nå melder en rekke medier at Saleh skal være drept. Siden mars 2015 har en saudi-ledet koalisjon ledet an krig mot houti-regimet i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix
MELDES DREPT: Jemens tidligere president, Ali Abdullah Saleh, er her avbildet fra et møte i 2011. Nå melder en rekke medier at Saleh skal være drept. Siden mars 2015 har en saudi-ledet koalisjon ledet an krig mot houti-regimet i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ali Abdullah Saleh, Jemens eks-president gjennom flere fire tiår, skal være drept i kamper i dag, melder nyhetsbyrået AFP på Twitter. Også Middle East Eye melder at Saleh nå er drept.

Reuters siterer en kilde i Salehs parti, som også sier at eks-presidenten er drept i kampene i hovedstaden i dag.

Det skal pågå voldsomme kamper både i rundt hovedstaden Sanaa i dag.

Borgerkrig

Siden mars 2015 har det pågått en borgerkrig i Jemen. Da innledet en saudi-ledet koalisjon en krig mot det såkalte houti-regimet som hadde tatt over kontrollen av hovedstaden Sanaa og andre områder vest i Jemen.

Det er i dag den houti-kontrollerte tv-kanalen al-Masirah som siterer Jemens innenriksdepartement, som melder at de nå har «fått en slutt på krisa ved å drepe dens leder», melder BBC.

Det har ikke kommet andre uavhengige bekreftelser på at Ali Abdullah Saleh faktisk er drept, skriver Al Jazeera.

Humanitær katastrofe

Al Jazeera har vært i kontakt med kilder nær Salah, som melder at eks-presidentens sikkerhetsrådgiver, Hussein al-Hamidi, er drept, men uten å komme med mer informasjon.

Krigen i Jemen er en av de verste humanitære krisene i verden. Minst 13 000 mennesker er drept, hvorav flertallet er sivile jemenitter. Jemens innbyggere sliter med å få nok mat og vann, i tillegg til at en rekke sykdommer herjer.

Hver dag dør 130 barn i Jemen av sult og sykdommer, ifølge Redd Barna tidligere i år. Det tilsvarer et barnedødsfall, hvert 10. minutt.

Militærkupp

Ali Abdullah Saleh er den lengst-værende lederen i Jemens turbulente historie. Han kom til makta etter et militærkupp i Nord-Jemen i 1978. Etter sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen i 1990, ble han president for hele landet, men ble tvunget til å gå av som president i 2012.

Eks-presidenten har siden 2015 igjen vært en viktig politisk aktør i det borgerkrigsherjede landet, og støttet houti-ene i hovedstaden, som får hjelp fra Iran. For få dager siden skal så Saleh ha snudd ryggen til houtiene, for å forhandle med Saudi-Arabia, ifølge VG.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer