MELDES DREPT: Jemens tidligere president, Ali Abdullah Saleh, er her avbildet fra et møte i 2011. Nå melder en rekke medier at Saleh skal være drept. Siden mars 2015 har en saudi-ledet koalisjon ledet an krig mot houti-regimet i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix
MELDES DREPT: Jemens tidligere president, Ali Abdullah Saleh, er her avbildet fra et møte i 2011. Nå melder en rekke medier at Saleh skal være drept. Siden mars 2015 har en saudi-ledet koalisjon ledet an krig mot houti-regimet i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / Afp / ScanpixVis mer

Borgerkrigen i Jemen:

- Jemens eks-president drept

En rekke bilder og videoer av ekspresident Ali Abdullah Saleh spres på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ali Abdullah Saleh, Jemens eks-president gjennom flere fire tiår, skal være drept i kamper i dag, melder nyhetsbyrået AFP på Twitter. Også Middle East Eye melder at Saleh nå er drept.

Reuters siterer en kilde i Salehs parti, som også sier at eks-presidenten er drept i kampene i hovedstaden i dag.

Det skal pågå voldsomme kamper både i rundt hovedstaden Sanaa i dag.

Borgerkrig

Siden mars 2015 har det pågått en borgerkrig i Jemen. Da innledet en saudi-ledet koalisjon en krig mot det såkalte houti-regimet som hadde tatt over kontrollen av hovedstaden Sanaa og andre områder vest i Jemen.

Det er i dag den houti-kontrollerte tv-kanalen al-Masirah som siterer Jemens innenriksdepartement, som melder at de nå har «fått en slutt på krisa ved å drepe dens leder», melder BBC.

Det har ikke kommet andre uavhengige bekreftelser på at Ali Abdullah Saleh faktisk er drept, skriver Al Jazeera.

Humanitær katastrofe

Al Jazeera har vært i kontakt med kilder nær Salah, som melder at eks-presidentens sikkerhetsrådgiver, Hussein al-Hamidi, er drept, men uten å komme med mer informasjon.

Krigen i Jemen er en av de verste humanitære krisene i verden. Minst 13 000 mennesker er drept, hvorav flertallet er sivile jemenitter. Jemens innbyggere sliter med å få nok mat og vann, i tillegg til at en rekke sykdommer herjer.

Hver dag dør 130 barn i Jemen av sult og sykdommer, ifølge Redd Barna tidligere i år. Det tilsvarer et barnedødsfall, hvert 10. minutt.

Militærkupp

Ali Abdullah Saleh er den lengst-værende lederen i Jemens turbulente historie. Han kom til makta etter et militærkupp i Nord-Jemen i 1978. Etter sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen i 1990, ble han president for hele landet, men ble tvunget til å gå av som president i 2012.

Eks-presidenten har siden 2015 igjen vært en viktig politisk aktør i det borgerkrigsherjede landet, og støttet houti-ene i hovedstaden, som får hjelp fra Iran. For få dager siden skal så Saleh ha snudd ryggen til houtiene, for å forhandle med Saudi-Arabia, ifølge VG.