Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemens flyvåpen bomber al-Qaida

Samtidig er minst 15 personer drept i sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter.

PROTESTERER: Demokratidemonstranter i sentrum av hovedstaden Sanaa i går. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Scanpix
PROTESTERER: Demokratidemonstranter i sentrum av hovedstaden Sanaa i går. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye tyder på at Saudi Arabias naboland stadig nærmer seg en borgerkrig. Nå kjemper president Ali Abdullah Saleh mot demokratidemonstranter, islamister og stammeledere. Samtidig.

Zinjibar ble for få dager siden okkupert av islamister og det som omtales som al-Qaida-sympatisører. Idag angrep president Ali Abdullah Salehs flyvåpen kystbyen.

En innbygger i byen, Ali Dahmas, forteller til Sky News at han har sett jagerfly avfyre raketter i utkanten av byen.

Militære bakkestyrker skal ha kjempet mot militante islamister i Zinjibar gjennom hele helgen. Ifølge en sykehuskilde er 34 mennesker drept i byen de siste to døgnene.

USA har inntil nylig støttet Ali Abdullah Saleh som alliert i kampen mot terror. Al-Qaidas jemenittiske gren regnes som en av de mest aktive terrorcellene. De militante islamistene som tok kontroll over byen Jaar i mars, og Zinjibar denne helgen, er ifølge New York Times kjent for å ha tett bånd til al-Qaida.

- Påkjørt av tanks Kampene mot al-Qaida kommer samtidig som President Ali Abdullah Saleh øker presset mot demokratidemonstrantene i landet.

Igår ble minst 15 demonstranter drept i den sørlige byen Taiz. Hundrevis skal være skadet, melder Reuters.

- De fleste av de sårede har skuddskader, men det finnes også skadde som er kjørt over av bulldozere og tanks, sier en kilde ved et lokalt sykehus til nyhetsbyrået.

Også idag, er det planlagt nye demonstrasjoner i Taiz, Hvor president Salehs tropper har brent ned teltene som har vært i bruk på den lokale «frihetsplassen».

De militære skal ha parkert pansrede kjøretøy rundt plassen i et forsøk på å avskjære nye demonstrasjoner, i tillegg skal flere titalls demonstranter være arrestert. Demonstrantene ønsker å avsette president Saleh som har sittet med makten i nærmere 33 år.

- Sikkerhetsstyrker jakter på demonstranter i byens bakgater i et forsøk på å hindre dem fra å delta i demonstrantene, sier aktivisten   Boshra al-Maqtari, til Reuters.

Harde kamper Også i hovedstaden Sanaa er det meldt om harde kamper mellom demokratiforkjempere og opprørspoliti.

- Det har vært en rekke sterke eksplosjoner, sier Mohamed al-Qadhi, en lokal journalist, på telefon til al-Jazeera.

- Vi har også hørt skuddvekslinger, men det er vanskelig å si akkurat hvor disse kommer fra, sier journalisten til nyhetskanalen.

Blodig De siste dagers uro kommer bare dager etter at president-lojale soldater var i harde kamper med Hashid-stammen, som ledes av den mektige Sadeq al-Ahmar.

Minst 115 mennesker skal ha blitt drept i disse sammenstøtene, som er de blodigste siden uroen i landet brøt ut i januar.

Demokratiforkjempere har beskyldt president Saleh for å la islamister få kontrollen over byen Zinjibar. Saleh på sin side tviholder på makten.

Idag sendte han altså kampfly mot islamistene i et forsøk på overbevise motstanderne om at han er en garantist mot at terrororganisasjonen skal få ytterligere fotfeste i landet.

President Saleh har så langt nektet å signere en avtale om å tre til side for å avverge borgerkrig.