Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemens lodd kan bli Farouks dom

Styrtes Jemens autoritære regime, kan det bety slutten for drapsmistenkte Farouk Abdulhaks liv i skjul.

ETTERLYST FOR DRAP: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak (24) er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen (23). Foto:  Scan Press
ETTERLYST FOR DRAP: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak (24) er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen (23). Foto: Scan Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden drapet på Martine Vik Magnussen (23) i 2008 har britiske myndigheter forsøkt å få utlevert den mistenkte Farouk Abdulhak (24) fra hjemlandet Jemen. Uten hell.

Jemens president Ali Abdullah Salehs dager ser ut til å være talte. Mandag erklærte den mest innflytelsesrike militære lederen i landet, general Ali Mohsen al-Ahmar, at han hadde slått seg sammen med opposisjonen mot Saleh og tatt sine soldater med seg. Al-Ahmar kontrollerer 60 prosent av Jemens soldater.

Og ikke nok med det; han er også presidentens halvbror. Kort tid etter deserterte to andre generaler. Også disse tok sine soldater med seg over til opposisjonen.

De siste dagenes utvikling i landet vil påvirke mulighetene for å få ham utlevert. Spørsmålet er bare hvordan.

Voldtatt og drept Magnussen var student ved Regent Business School i London. Hun ble funnet voldtatt og drept i kjelleren i en boligblokk 16. mars 2008.

FUNNET DREPT: Martine Vik Magnussen studerte i London, hvor hun ble funnet drept 16. mars 2008.  
Arkivfoto: Familien / Scanpix
FUNNET DREPT: Martine Vik Magnussen studerte i London, hvor hun ble funnet drept 16. mars 2008. Arkivfoto: Familien / Scanpix Vis mer

Politiet hevdet senere at drapsmistenkte Abdulhak forlot Storbritannia med farens private fly, med kurs for hjemlandet Jemen. Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen. I lang tid har norske og britiske myndigheter, samt flere ressurssterke miljøer jobbet for å få den drapsmistenkte utlevert. Så langt uten resultat.

Dumpet av storkapitalen Presset mot familien Abdulhak har vært massivt. Tidligere i år varslet Mercedes Benz-produsenten Daimler AG, Coca Cola, Philips og Whirlpool at de ville avslutte alt samarbeid med pappa Shaher.

«Vi tar deres bekymringer alvorlig. Daimler er strengt forpliktet av etiske retningslinjer, og vi forventer det samme av våre forretningspartnere. Basert på våre egne overveielser har vi allerede avsluttet distribusjonsrettighetene til United Engineering & Automobile Co. Ltd i Jemen, et selskap knyttet til Shaher Abdulhak,» skriver Daimler i et brev.

«Sukkerkongen» Shaher Abdulhak regnes som en av Jemens aller rikeste menn, og med stor politisk innflytelse. «Sukkerkongen» som han kalles, er personlig venn med president Ali Abdullah Saleh. Spørsmålet er hva som vil skje med Abdulhak-familien om Salehs autoritære regime faller, slik det nå kan ligge an til.

- Situasjonen i Jemen er nå så uavklart og forandrer seg fra time til time. Derfor er det akkurat nå vanskelig å uttale seg om hvordan det påvirker vår sak, sier Martines far, Odd Petter Magnussen, til Dagbladet.

Så langt har ikke britiske myndigheter lykkes i å få drapsmistenkte Farouk Abdulhak utlevert til Storbritannia, til tross for at det er tre år siden han ble ettersøkt for drap og voldtekt på Martine Vik Magnussen. Men om sjansene er størst via det sittende regimet eller via et eventuelt nytt og ukjent styre, er vanskelig å mene noe om. Selv for kjennere av landet.

VENTER PÅ UTLEVERING: Martines far, Odd Petter Magnussen, har fortsatt god tro på at Farouk Abdulhak en dag vil bli stilt ansvarlig foran en dommer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VENTER PÅ UTLEVERING: Martines far, Odd Petter Magnussen, har fortsatt god tro på at Farouk Abdulhak en dag vil bli stilt ansvarlig foran en dommer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Men jeg er optimist og på sikt er jeg ikke i tvil om at vi vil få en løsning, sier Magnussen til Dagbladet.

Kan fri til vesten I hovedstaden Sanaas gater er det nå plassert ut stridsvogner for å beskytte demonstrantene som krever presidentens avgang.

Før helgen gikk flere av lederne i Ali Abdullah Salehs egen stamme ut og krevde hans avgang. Det ble sett på som meget kritisk for presidenten, siden stammeveldet er så viktig i landet. Søndag gikk to statsråder av, og president Saleh har oppløst regjeringen.

Faller presidenten, kan en av opposisjonens første trekk være å fri til vesten, ved å overlevere Farouk. Men pappa har mange venner. Spørsmålet er på hvilken side de står i det nye Jemen.

Les mer: Drapet på Martine Vik Magnussen

GODT SKJULT: I tre år har pappa Shaher Abdulhak skjult sin sønn Farouk i Jemen. Her er porten inn til den styrtrike familiens hjem. Foto: AP Photo / Mohammad al-Qadhi
GODT SKJULT: I tre år har pappa Shaher Abdulhak skjult sin sønn Farouk i Jemen. Her er porten inn til den styrtrike familiens hjem. Foto: AP Photo / Mohammad al-Qadhi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling