KLAR FOR MØTERL: Saudi-Arabias kong Salman sier at de også er klare for politiske møter med de forskjellige partene, men under overvåking av Golfrådet (Gulf Cooperation Council). Foto: AFP / Scanpix
KLAR FOR MØTERL: Saudi-Arabias kong Salman sier at de også er klare for politiske møter med de forskjellige partene, men under overvåking av Golfrådet (Gulf Cooperation Council). Foto: AFP / ScanpixVis mer

Jemens opprørere vil forhandle

Klare for å sitte ned og snakke fred om Saudi-Arabia stanser luftangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene må imidlertid overvåkes av en uavhengig part, sier Saleh al-Sammad, en sentral skikkelse i Houthi-bevegelsen, som er intervjuet av nyhetsbyrået Reuters.

Jagerfly og skip fra koalisjonen, som ledes av nabolandet Saudi-Arabia, har angrepet de sjiamuslimske Houthi-opprørerne Jemen i en offensiv som startet 26. mars.

Målet har vært å drive opprørerne tilbake for at den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi igjen skal få kontroll.

Det var FN som forgjeves meklet i fredssamtalene i tiden før angrepene startet.

- Vi har ingen vilkår bortsett fra at angrepene må stanses og at man må kunne bli sittende ved bordet og holde dialogen gående, sier Sammad.

Saudi-Arabias kong Salman sier at de også er klare for politiske møter med de forskjellige partene, men under overvåking av Golfrådet (Gulf Cooperation Council). Fire av seks medlemmer i rådet er med i koalisjonen som i dag bomber Houthi-opprørerne.

Flykter til Somalia Sivile i Jemen flykter fra luftangrepene. De fleste er foreløpig internt fordrevet i landet. Men det er begynt å komme flyktninger til landene Somalia og Djibouti, som ligger rett på den andre siden av Aden-bukta. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vil flere komme.

Natt til søndag var det nye luftangrep mot områdene Sana, Hajjah og Aden, som også har byer med samme navn som er hovedsete for områdene.

Bombeangrepene var spesielt harde mot byen Aden, der innbyggere i noen av bydelen er blitt bedt om å reise. Bakkekampene i byen mellom regjeringstro styrker og opprørere fra Houthiene skal ha roet seg, melder FN i sin nyeste rapport søndag. Men samtidig melder nyhetsbyrået Reuters om at det er gatekamper.

WHO har til sammen registrert at 549 mennesker har mistet livet, av dette er 217 sivile. Til sammen er 1.707 registrert skadd i Jemen siden 19. mars.

Svært mange sivile mistet livet da en moske i Sana ble truffet av bomber 20. mars.

Mandag i FN Røde Kors har bedt om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen.

Sykehusene som behandler de sårede, er i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC.

Søndag kveld kom beskjeden om at Saudi-Arabia går med på å slippe inn hjelpesendinger i Jemen. Dermed får hjelpeorganisasjonene trolig av gårde sendingen mandag. Det blir to fly med medisinsk utstyr og hjelpearbeidere som går til byen Sana.

Russland har heller ikke fått gjennomslag i Sikkerhetsrådet for kravet om en humanitær våpenstilstand.

- Rådets medlemmer trenger mer tid til å vurdere det russiske forslaget, sier Jordans FN-ambassadør Dina Kawar etter at Sikkerhetsrådet diskuterte saken i et to timer langt møte lørdag.

- Vi håper at vi kan legge fram noe på mandag, tilføyer Kawar, som leder FNs sikkerhetsråd i april. (©NTB)