Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemens president brakt til sykehus etter angrep

Skadet i dramatisk angrep mot presidentpalasset tidligere i dag. Svarte med granatangrep mot rivaliserende stammeledere.

BRAKT TIL SYKEHUS: Regjeringsstyrker i Jemen patruljerer gatene etter angrepet mot presidentpalasset til Ali Abdullah Saleh i Sana. Foto: EPA/Scanpix
BRAKT TIL SYKEHUS: Regjeringsstyrker i Jemen patruljerer gatene etter angrepet mot presidentpalasset til Ali Abdullah Saleh i Sana. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jemens president Ali Abdullah Saleh har blitt brakt til en militærsykehus for behandling etter at han ble skadet i angrepet mot moskeen i det tungt bevoktede presidentpalasset i hovedstaden Sana, melder Al Arabyia.

I tiden etter angrepet kom det svært varierende meldinger om Salehs tilstand, og enkelte medier meldte at presidenten hadde blitt drept i angrepet.

Uklart skadeomfang Etterhvert kom meldingene fra både en vestlig diplomat og Sanas viseordfører om at Saleh bare er lettere såret, ifølge Reuters.

Sammen med president Saleh ble Jemens statsminister, visestatsminister, presidenten for nasjonalforsamligen og flere rådgivere også såret i angrepet, ifølge diplomaten. Tilstanden til lederen for nasjonalforsamlingen skal være kritisk.

Fire vakter skal ha blitt drept i angrepet.

Det er uklart hvorfor president Saleh har blitt brakt til sykehuset, eller om skadeomfanget er større enn tidligere antatt.

Tilgangen på informasjon er svært utfordrende i Jemen, og det er mye propaganda fra begge sider. Det statlige nyhetsbyrået Saba meldte tidligere i dag at imamen ved presidentpalasset hadde blitt drept, men trakk senere opplysningen.

Hevnangrep Angrepet mot presidentpalasset skjer etter harde kamper mellom styrker som kontrolleres av sønnene og nevøene til president Saleh, og styrker som er lojale overfor den mektige klanlederen Sadiq al-Ahmar og hans ni brødre.

Regjeringen i Jemen har gitt Ahmar skylda for angrepet mot presidentpalasset og har som hevn gått til angrep på en bygning der stammeledere skal ha vært samlet.

- Ahmar har krysset alle grenser, sa en talsmann for regjeringspartiet etter angrepet mot presidentpalasset.

Ahmar benektet i ettermiddag at hans folk sto bak angrepet, og beskyldte Saleh selv for å regissere angrepet for å rettferdiggjøre regjeringsstyrkenes angrep.

Borgerkrig Kampene mellom Salehs styrker og Ahmars folk har ført Jemen inn i det som ligner mer og mer på en borgerkrig. Mer enn 370 personer har blitt drept - 155 av de bare de siste ti dagene - siden opprøret startet mot president Saleh i januar.

SÅRET: Jemens president Ali Abdullah Saleh ble såret under dagens angrep i Sana i dag. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/Scanpix
SÅRET: Jemens president Ali Abdullah Saleh ble såret under dagens angrep i Sana i dag. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/Scanpix Vis mer

Etter at de bevæpnede stammene begynte å involvere seg, ser Jemens demokratiforkjempere til å være satt ut av spill og i skyggen for den blodige konflikten mellom presidenten og hans fiender.

- Dette er et mareritt uten like, for når de bevæpnede stammene involverer seg, blir det veldig blodig. De har ikke våpentrening, og de har ingen respekt for Genèvekonvensjonene, sier forsker Stig Jarle Hansen ved Universitetet i Ås.

- Det som skjer nå, virker som en treveis maktkamp som ikke har så mye med demonstrasjonene i gata å gjøre. Lederne i opposisjonsbevegelsen er ute av spillet, og det er veldig negativt, sier Hansen.

Det går også spekulasjoner om at det kan ha vært general Mohammed Ali Mohsen, som hoppet av fra regjeringspartiet i mars, kan ha hatt en rolle i angrepene mot Saleh.

- Ingen vet hva Ali Mohsen vil gjøre. Så langt har han ikke grepet inn, men mange ser på det som en strategi fra hans side. At han vil se hvem som vinner, for så å slutte seg til vedkommende, eller vente til begge parter er så svake at han kan gripe makten selv, forklarer Hansen.

MISTENKES: Sadiq al-Ahmar, som leder den mektige Hashid-stammen, mistenkes som bakmann etter angrepet. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/Scanpix
MISTENKES: Sadiq al-Ahmar, som leder den mektige Hashid-stammen, mistenkes som bakmann etter angrepet. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/Scanpix Vis mer