UTE: Jemens president Ali Abdullah Saleh skal nå ha signert avtalen som fratar han makten i landet. Nå er planen en tur til New York. Foto: SCANPIX
UTE: Jemens president Ali Abdullah Saleh skal nå ha signert avtalen som fratar han makten i landet. Nå er planen en tur til New York. Foto: SCANPIXVis mer

Jemens president har signert maktoverføringsavtale

Jemens president Ali Abdullah Saleh har signert en maktoverføringsavtale som innebærer at han overlater makten til visepresidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen, som er framforhandlet av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC), ble undertegnet i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh onsdag kveld.

Planen for maktoverføring ble lagt fram allerede i vår, og etter måneder med blodige sammenstøt har presidenten til slutt sagt seg villig til å undertegne.

Avtalen innebærer at han beholder sin presidenttittel inntil en ny president er valgt, og makten gis til Salehs nestkommanderende Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Ifølge planen skal Hadi danne en ny regjering med opposisjonen og legge til rette for presidentvalg innen tre måneder.

Saleh beholder også sin immunitet mot strafferettslig forfølgelse, noe som er blitt møtt med sterke protester fra presidentens motstandere, som ønsker ham stilt for retten.

Saleh kommer til å dra til New York for å få medisinsk behandling etter at avtalen om maktoverføring er signert, opplyser FNs generalsekretær.

Saleh fortalte om den planlagte USA-reisen i en telefonsamtale tirsdag, sier generalsekretær Ban Ki-moon.
(NTB)