Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemens president talte til folket etter angrep

Utenriksminister Jonas Gahr Støre frykter full borgerkrig.

ANGREPET: Jemens president Ali Abdullah Saleh ble såret da presidentpalasset i Sana ble angrepet fredag. Foto: AFP Photo/Statlig TV/Scanpix
ANGREPET: Jemens president Ali Abdullah Saleh ble såret da presidentpalasset i Sana ble angrepet fredag. Foto: AFP Photo/Statlig TV/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jemens president Ali Abdullah Salehs palass er angrepet, men presidenten talte senere til befolkningen.

Presidenten skal ha kommet fra angrepet med lettere sårskader.

- Jeg hilser våre væpnede styrker som står fast i konfrontasjonen mot utfordringen fra denne fredløse gjengen som ikke har noen ting å gjøre med den såkalte ungdomsrevolusjonen, sa Saleh.

Han opplyste at sju sikkerhetsvakter ble drept i angrepet på presidentpalasset. En granat traff moskeen inne på presidentpalassets område. Statsministeren og lederen for nasjonalforsamlingen skal ha blitt såret.

Borgerkrig Harde kamper preget gatene i hovedstaden Sana, og innbyggere prøver å søke ly der de kan, skriver Reuters.

- Jeg er dypt urolig for situasjonen. Sånn som det utvikler seg i Jemen nå, ser det ut som det er få bremser mot en fullskala borgerkrig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Opposisjonen meldte først at president Saleh var drept, noe som raskt ble avvist. Salehs viseinformasjonsminister Abdu al-Janadi sa på en pressekonferanse fredag kveld at presidenten er i god behold.

Samme stamme De harde kampene i Jemens hovedstad står mellom styrker som kontrolleres av sønnene og nevøene til president Saleh, og styrker som er lojale overfor den mektige klanlederen Sadiq al-Ahmar og hans ni brødre.

Konflikten bunner i en maktkamp mellom Salehs og Ahmas familier, som begge tilhører den samme stammen - Hashid.

Kampene har ført Jemen inn i det som ligner stadig mer på en borgerkrig. De siste ti dagene er over 150 mennesker drept i gatekamper der det er brukt både maskingeværer og granater. Fredag spredte kampene seg for første gang til sør i Sana, og flere tusen sivile er tvunget på flukt, skriver Reuters.

Fire soldater og to demonstranter skal ha blitt drept og 30 demonstranter ble såret i kamper i byen Taiz sør for hovedstaden, melder AFP. I sør er det også oppstått kamper mellom regjeringsstyrker og ytterliggående islamister.

USA og Frankrike ba fredag om en umiddelbar våpenhvile i det arabiske landet.

Motangrep Regjeringen i Jemen gir Ahmar skylden for angrepet på presidentpalasset og har gått til angrep med granater på bygninger som tilhører klanledere i Hashid-stammen. Ahmar benekter at hans folk sto bak angrepet.

General Mohammed Ali Mohsen, som hoppet av regjeringspartiet og sluttet seg til opposisjonen i mars, har foreløpig stilt seg på sidelinjen i kampene. Men fredag ble det også rettet mistanker om at han kan ha stått bak angrepet på presidentpalasset.

- Mareritt Kampene mellom regjeringssoldatene og Ahmars tilhengere er trappet kraftig opp siden en kortvarig våpenhvile brøt sammen i begynnelsen av uka. Eksperter mener at al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) kan dra nytte av et kollapset Jemen.

Samtidig setter en stadig blodigere konflikt sivilbefolkningen i fare.

- Dette er et mareritt uten like, for når de bevæpnede stammene involverer seg, blir det veldig blodig. I en stammekonflikt er det ingen sivile. Da er det kollektiv avstraffelse som gjelder, med idealer om blodhevn og så videre, sier Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Aktivistene i bakgrunnen Det er den dypt personlige maktkampen mellom familiene til Ahmar og Saleh som er grunnen til at Jemens president ennå ikke har villet undertegne maktoverføringsavtalen som er utarbeidet av en rekke andre golfstater.

- Håpet om en fredelig overgang til nasjonal forsoning synes nå svakere enn før, siden Saleh ser ut til å fortsette kampen med våpen. Det står i strid med det håpet som ble tent for noen uker siden, da han sa seg villig til å gå av fredelig, sier utenriksminister Støre.

Opprøret mot president Salehs 33 år gamle regime begynte i slutten av januar. Etter hvert har imidlertid ungdomsaktivister og demokratiforkjempere kommet mer i bakgrunnen, mens stammekonflikten er blitt stadig mer fremtredende.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media