Jemtland-drapet

Jemtland tilbake på åstedet: Slik forklarer han skuddet

Spilte av rekonstruksjon i Jemtland-saken. - Hun begynte å gjøre motstand.

SKUTT: På denne trappa, utenfor huset der Svein og Janne Jemtland bodde i Brumunddal, ble 36-årige Janne Jemtland skutt i hodet. Svein Jemtland hevder skuddet gikk av ved et uhell. I dag fikk retten se en rekonstruksjon av hendelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKUTT: På denne trappa, utenfor huset der Svein og Janne Jemtland bodde i Brumunddal, ble 36-årige Janne Jemtland skutt i hodet. Svein Jemtland hevder skuddet gikk av ved et uhell. I dag fikk retten se en rekonstruksjon av hendelsen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland har så langt ikke blitt trodd i sin forklaring om at det dødelige skuddet som traff hans kone Janne Jemtland, ble avfyrt ved et uhell.

Etter en knusende dom for forsettlig drap i Hedmarken tingrett i november i fjor, ba tiltalte Jemtland og hans forsvarere om en rekonstruksjon av hendelsen. Den ble gjennomført ved parets hjem 3. mai i år, og ble spilt av i Eidsivating lagmannsrett i dag.

JEMTLAND-SAKEN: Bare Svein Jemtland vet akkurat hva som skjedde på trappa utenfor parets bolig romjula 2017. 18. juni ble rekonstruksjonen av hendelsesforløpet vist for retten. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- En ulykke

Videobildene fra rekonstruksjonen viser Jemtland med skjegg ned til brystkassa og skulderlangt hår, som han nå har fjernet til ankesaken. Mens han står på soverommet i huset får Jemtland beskjed om at de skal forsøke å gjengi hva som skjedde natt til 29. desember 2017.

- Du skal prøve å gjenskape hva du gjorde, tenkte og følte, opplyser kvinnen som leder rekonstruksjonen.

- Jeg må korrigere deg. Du sa drapet. Det er ulykka.

- Du er tiltalt for drap.

- Jeg vil gjerne omformulere. Det er en ulykke.

- Vil vise hvordan det er

Han ble dømt til 18 års fengsel i tingretten, som mente det var helt usannsynlig at Janne Jemtland ved et uhell har avfyrt det dødelige skuddet.

Svein Jemtland sier under rekonstruksjonen at han står ved sin tidligere forklaring,

- Det er bedre å få det rekonstruert enn å bare gi forklaringer. Jeg vil gjerne vise hvordan det var, sier han mens han står lent inntil dørkarmen på parets soverom i Brumunddal.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: I retten vises tiltaltes rekonstruksjon av hendelsesforløpet da Janne Jemtland ble skutt i sitt hjem. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Under rekonstruksjonen går Jemtland i detalj gjennom hva han mener skjedde denne natta. Ifølge ham skal kona ha vært rasende på ham fordi han hadde lastet ned Tinder. Han sier hun anklaget ham for å ha vært utro og at han brakte skam over henne fordi han var full.

SE TV: Drapstiltalte Svein Jemtland ble dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett i desember i fjor. I dag startet ankesaken mot ham. Reporter: Trym Mogen / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Vondt som faen

Samtidig som han setter seg på sengekanten i rekonstruksjonen, forklarer han at kona da tok opp pistolen fra nattbordsskuffen og begynte å dytte på ham helt til de var ute av rommet. Han viser også at kona skal ha dyttet ham i toppen av trappa, at han da falt og tok tak i beinet hennes så hun også falt.

Han endte ifølge rekonstruksjonen opp i bunnen av trappa sammen med kona.

- Jeg har vondt som faen og klarer nesten ikke lene meg på beinet. Janne kommer opp ved siden av meg og hjelper meg opp.

TILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for drapet på kona Janne Jemtland. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for drapet på kona Janne Jemtland. Han nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer

Jemtland, som er halt på venstrebeinet etter en fallskjermulykke, viser deretter hvordan de skal ha beveget seg mot utgangsdøra. Ifølge ham var kona fortsatt sint og ville ha han ut av huset. Videobildene fra innsida av huset viser store mengder julepynt.

- Trent i nærkontakt

Ifølge han hadde kona våpenet i høyre hånd siden hun tok den opp fra nattbordet. Han sier han er i tvil om han har blitt dyttet med en eller to hender ved forskjellige anledninger. Til slutt ender de imidlertid på trappa utenfor ytterdøra. Jemtland forklarer at kona da tok opp pistolen, rettet den mot ham og truet med å skyte av ham balla.

Jemtland viser under rekonstruksjonen flere ganger hvordan han skal ha forsøkt å avvæpne henne ved å ta tak i hånda der hun holder pistolen med sin høyre hånd og albuen hennes med sin venstre hånd. Der skal han ha forsøkt å rette pistolens munning oppover og vri pistolen ut av hånda hennes. Ifølge han strittet hun mot før de to skled.

- Våpenet er i hånda hennes. Jeg er trent i nærkontakt. Det første jeg gjør er å få våpenet bort fra min synsretning. Normalt skal jeg bare ta ut våpenet. Det gikk ikke. Hun begynte å gjøre motstand der og det var glatt, og så datt vi ned, sier han.

- Også går skuddet av på en eller annen måte. Akkurat i det vi detter i bakken eller like før går skuddet av, forklarer han.

Tråkket på liket

Jemtlands rekonstruksjon om hvordan han forsøkte å avvæpne kona er relativt lik den han ga under en rekonstruksjon i avhør på politihuset.

Jemtland viser også at han skal ha forsøkt å få liv i kona da de lå der og sjekket puls. Han viser også hvordan han skal ha tråkket på henne med begge beina da han snublet over henne. Han har forklart konas seks ribbeinsbrudd med dette, mens tingretten mener det må ha skjedd som følge av stump vold eller fall i trappa.

Hedmarken tingrett trodde ikke på Jemtlands forklaring om noe av det som skjedde i huset etter de to hadde kranglet. De legger til grunn at de to kranglet og at Janne Jemtland ikke ville ha ektemannen i senga denne kvelden:

- Dro Janne ut av senga

«Jemtland reagerte på dette ved å dra Janne ut av senga, ned trappa og ut. Hans forklaring, at han ved et uhell skal ha tråkket på brystet hennes med begge beina, etter først å ha skutt henne, er ikke troverdig. De seks ribbeinsbruddene Janne er påført må̊ enten være en følge av fall ned trappa eller som følge av at hun er blitt utsatt for stump vold», heter det i dommen.

Tingretten trodde heller ikke på Jemtlands forklaring om at Janne Jemtland hadde pistolen i sin nattbordsskuff, og mener han aktivt har funnet fram pistolen.

De mener også Janne Jemtland må ha følt på frykt, spesielt da hun så pistolen.

«Det er ikke kjent når tiltalte hentet pistolen, men han har uansett hatt rimelig tid til å områ seg før han drepte sin kone. Drapshandlingen framstår som en ren henrettelse med et velrettet skudd midt i panna. Hans handlinger umiddelbart etter drapet for å skjule spor, og hans upåfallende opptreden i forhold til sønnene og venner han hadde kontakt med, vitner, slik aktor har anført, om en kald og kalkulerende drapsmann», heter det i tingrettens dom.