FORSVARER: Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden forsvarer den drapssiktede mannen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden forsvarer den drapssiktede mannen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jemtlands ektemann godtar varetektsfengsling

Janne Jemtlands ektemann godtar å varetektsfengsles, opplyser hans advokat Ida Andenæs. Det betyr at fengslingsmøtet mandag mest sannsynlig vil gå som kontorforretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HAMAR (Dagbladet): Den siktede 46-åringen som er siktet for drapet på Janne Jemtland godtar varetektsfengsling. Det opplyser hans forsvarer Ida Andenæs til Dagbladet i kveld.

- Slik situasjonen er nå, har han forståelse for at politiet trenger tid til å etterforske saken. Det betyr at det er mange forhold som må undersøkes nærmere, sier Andenæs, som i kveld sitter i lange og omfattende avhør på Hamar politihus med mannen.

Lange avhør

Avhørene er like før klokka 20.00 ennå ikke ferdig for kvelden.

- At han godtar varetekt betyr at fengslingen vil gå som kontorforretning, sier hun.

I praksis betyr det at siktelsen og politiets fengslingsgrunnlag ikke får noen omfattende rettslig behandling i Hedmarken tingrett i morgen. En dommer kan avgjøre spørsmålet om varetekt ved å lese sakens dokumenter. En dommer kan også avslå kontorforretning og kreve fengslingsmøte.

Mannen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen for forsettlig drap.

- Jeg kan ikke kommentere noe av innholdet i avhørene. Han stiller seg på samme måte til siktelse, sier hun.

Det var Aftenposten som først meldte at mannen godtar varetekt.

Fant død kvinne

Politiet fant en død kvinne i bunn av Glomma ved Våler omkring sju mil unna Brumunddal lørdag.

- Vi gjorde som kjent rettede søk i Glomma i Braskereidfoss i Våler kommune, der vi gjorde funn av en død person. Vi mener det mye som tyder på at det er savnede Janne Jemtland vi nå har funnet, opplyste politiadvokat André Lillehovde van der Eynden på en pressekonferanse søndag.

Politiet kan tidligst søndag kveld få et svar fra den foreløpige obduksjonsrapporten på om det var den savnede Janne Jemtland som ble funnet død.

Kan utvide siktelsen

Den siktede ektemannen er fortsatt siktet for drap, men det vil være aktuelt å utvide siktelsen til også å gjelde falsk forklaring.

ETTERFORSKER: Politiet etterforsker Janne Jemtland-saken for fullt. Her ved etterforskningsleder Trond Blikstad, Ringsaker-lensmann Terje Krogstad og politiadvokat André van der Eynden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiet etterforsker Janne Jemtland-saken for fullt. Her ved etterforskningsleder Trond Blikstad, Ringsaker-lensmann Terje Krogstad og politiadvokat André van der Eynden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han erkjenner seg ikke skyldig etter drapssiktelsen. Nærmere omstendigheter rundt hans forklaring kommer vi ikke inn på nå, sier politiadvokaten.

- Det ligger i sakens natur og de opplysninger som har kommet fram tidligere, at ektefellen var den som meldte Janne savnet. Da hadde han status som vitne. Dette er en overtredelse av straffelovens bestemmelser om falsk forklaring og det er en naturlig utvidelse av siktelsen, forteller han videre.

Advokat John Christian Elden skriver i en sms til NTB at mannen er «lettet over alt politiet gjør som kan bekrefte hans forklaring».

FUNN: Dykkere gjorde i går funn av et lik i Glomma. De mener den døde kvinnen er Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNN: Dykkere gjorde i går funn av et lik i Glomma. De mener den døde kvinnen er Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Utover dette ønsker ikke advokatene å kommentere saken ytterligere ettersom klienten fortsatt avhøres av politiet.

Funnet av dykkere

Brannvesenets dykkere fant den døde kvinnen på bunnen av Glomma ved Eidsfoss bru, om lag 1 mil fra Braskereidfoss lørdag ettermiddag. Obduksjonen vil vise om dette er den 36 år gamle tobarnsmoren som forsvant fra sitt hjem på Veldre nord for Brumunddal 29. desember.

- Det endelige svaret på dette vil foreligge når undersøkelser er gjort. Det vil tidligst skje på mandag, men det kan gå noen dager før vi får dette bekreftet, la han til.

Teori om drapet

Politiet ettergår nå en rekke opplysninger som har framkommet de siste ukene, spesielt i løpet av de to siste dagene. Fredag startet politiet ransakelse av parets hus på Veldre nord for Brumunddal, og det var spor inne i huset som ledet til pågripelsen.

- Vi har nå en teori om hvordan drapet har foregått. Det ligger i siktelsen. Politiet besitter nå en teori som vi mener er den sannsynlige når det gjelder hvordan Janne Jemtland ble drept, sier van der Eynden.

Ifølge Hamar Arbeiderblad fant krimteknikerne blodspor fra 36-åringen i huset. Det ønsker ikke politiadvokaten å bekrefte eller avkrefte.

Nye avhør

Den 36 år gamle tobarnsmoren ble sist sett i sitt hjem på Veldre nord for Brumunddal 29. desember.

Det gjenstår mye arbeid i etterforskningen av saken, og politiet vil fortsatt få støtte fra Kripos i dette arbeidet. På det meste har 20 Kripos-etterforskere bidratt i etterforskningen, både teknisk og taktisk.

Avhørene av den siktede ektemannen vil fortsette søndag og de neste dagene.

- Siktede ble avhørt fredag kveld og utover natten. Avhørene fortsatte lørdag, og vi vil fortsette med nye avhør søndag. I avhør i en sak som dette, så kreves det at vi går gjennom en stor mengde informasjon, og det kreves lange avhør. Det arbeidet må pågå til vi føler oss ferdige. Siktede er villig til å la seg avhøre, sier van der Eynden.

Lensmann Terje Krogstad i Ringsaker opplyste på pressekonferansen at politiet fortsatt er interessert i tips fra publikum i saken, ikke minst fra vitner som kan ha gjort observasjoner ved Eidsfoss bru.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer