«Jeningrad»

«Jeningrad» omdøpte president Yassir Arafat byen Jenin, åstedet for de verste kampene mellom israelske styrker og palestinerne, da han i går opplevde sin første dag i friluft etter måneders israelsk beleiring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Og Arafat la ingen demper på sitt raseri mot Israels statsminister Ariel Sharon. Israelske styrker omringet hans hovedkvarter i Ramallah i desember, og 29. mars inntok de mesteparten av hovedkvarteret så han, sammen med andre, var innestengt på noen få rom den siste måneden.

- Jeg kan ikke glemme de modiges fred som jeg undertegnet med min partner Rabin, som ble drept av disse fanatiske gruppene som nå har makta i Israel, sa Arafat.

Sharon sa nei

I går så han på ødeleggelsene i Ramallah, besøkte et sjukehus og markerte begynnelsen på gjenoppbyggingen etter de israelske ødeleggelsene ved å smøre litt murpuss oppetter en vegg.

Men først hadde han bedt for de døde palestinerne. Han ble hilst av tusener av palestinere i sollyset.

Arafat hyllet «dette heroiske folket» og understreket lidelsene. Så omdøpte han like godt Jenin til «Jeningrad», med Tysklands beleiring av Stalingrad i tankene.

Spørsmålet er imidlertid om Arafat nå er fri til å bevege seg som han vil. Statsminister Ariel Sharon sa nei, i går. Dersom han reiser bort, til utlandet, og det skjer et palestinsk angrep mot et israelsk mål, så vil han ikke få komme tilbake, sa Sharon til en tv-stasjon.

- Det lyder merkelig, sa den palestinske statsråden og forhandleren Saeb Erekat til BBC. Arafat hadde i går fått et brev fra britene og amerikanerne, som forhandlet fram Israels tilbaketrekking, der Arafat fikk garantier for å kunne bevege seg fritt og å komme tilbake.

Det kan være Sharon snakker til hjemmepublikum, der ytre høyre anklager ham for å ha bøyd unna for press ved å slippe Arafat ut.

Terroristangrep

Israelske sikkerhetskilder sa til den israelske avisa Haaretz at Arafat kan dra hvor han vil uten hindringer.

Samtidig skal lederen for Fatah-bevegelsen på Vestbredden, Marwan Barghouti, som ble arrestert 15. april, ha tilstått under forhør hos den israelske sikkerhetstjenesten Shin Beth å ha vært med på å planlegge terroristangrep hvor israelere ble drept eller såret.

Kilder i Shin Beth sier til Haaretz at Barghouti i avhørene har forklart hvordan penger ble overført fra Arafats konti til dem som utførte angrepene.

I Betlehem klarte seks eller sju utenlandske pasifister å lure seg inn i den beleirede Fødselskirken med mat til de om lag to hundre palestinerne som oppholder seg der inne.

FRI? Spørsmålet er imidlertid om Yassir Arafat nå er fri til å bevege seg som han vil. Statsminister Ariel Sharon sa nei i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer