Jenkins til Japan søndag

Japanske myndigheter i intense samtaler for å hindre Charles Robert Jenkins fra å falle i hendene på USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Historien om sersjant Charles Robert Jenkins (64) fra North Carolina er en tåket affære. I dag ser den slik ut: Jenkins er en syk mann. Han trenger behandling og vil gjerne leve med sin kone, japanske Hitomi Soga, i hennes hjemland.

Men, før så kan skje, har Jenkins en hel del å forklare det amerikanske forsvaret. Så snart han setter sine føtter på japansk jord, faller han i amerikanske hender. USA mener nemlig at Jenkins deserterte da han forsvant fra troppen sin på grensen til Nord-Korea i 1965.

Det var der han traff sin kone. Japanske Hitomi Soga ble kidnappet av nordkoreanske spioner i 1978 og begynte i engelsklære hos Jenkins. I 1981 giftet de seg. For to år siden etter nær 25 år i utlendighet - fikk Soga lov til å returnere til hjemlandet. Jenkins fryktet straff for desertering, og ble igjen med parets to døtre.

Men takket være japanske myndigheter, som har forbarmet seg over familien, ble de midlertidig gjenforent i Indonesia - som ikke har utleveringsavtale med USA - i forrige uke. Samtidig forsøker japanske myndigheter å tilrettelegge for en familiegjenforening i Japan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer