Jenkins til Japan søndag

Japanske myndigheter i intense samtaler for å hindre Charles Robert Jenkins fra å falle i hendene på USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Historien om sersjant Charles Robert Jenkins (64) fra North Carolina er en tåket affære. I dag ser den slik ut: Jenkins er en syk mann. Han trenger behandling og vil gjerne leve med sin kone, japanske Hitomi Soga, i hennes hjemland.

Men, før så kan skje, har Jenkins en hel del å forklare det amerikanske forsvaret. Så snart han setter sine føtter på japansk jord, faller han i amerikanske hender. USA mener nemlig at Jenkins deserterte da han forsvant fra troppen sin på grensen til Nord-Korea i 1965.

Det var der han traff sin kone. Japanske Hitomi Soga ble kidnappet av nordkoreanske spioner i 1978 og begynte i engelsklære hos Jenkins. I 1981 giftet de seg. For to år siden etter nær 25 år i utlendighet - fikk Soga lov til å returnere til hjemlandet. Jenkins fryktet straff for desertering, og ble igjen med parets to døtre.

Men takket være japanske myndigheter, som har forbarmet seg over familien, ble de midlertidig gjenforent i Indonesia - som ikke har utleveringsavtale med USA - i forrige uke. Samtidig forsøker japanske myndigheter å tilrettelegge for en familiegjenforening i Japan.

Bakgrunnen for at Jenkins endte opp i Nord Korea den gangen for 40 år siden er altså fortsatt uviss. Visse ting indikerer at han sluttet seg propaganda-apparatet i kommuniststaten, og levde godt blant pampene. Jenkins familie hevder han ble kidnappet - og hjernevasket.

Før Jenkins kan straffes for desertering, må amerikanske myndigheter bevise at Jenkins mente å forlate sin post for aldri å vende tilbake. Klarer de ikke det, kan de alvorlige anklagene bli redusert.

- For alt vi vet, kan han ha blitt kidnappet, sier Annette Eddie-Callagain, tidligere advokat for det amerikanske luftforsvaret, til nyhetsbyrået Associated Press.

Kanskje finner de ut at Jenkins - i likhet med sin kone - ble tvunget til å forbli i landet. Søndag lander Jenkins i Japan for å få behandling, for de alvorlige plagene som skal stamme fra en operasjon i Nord-Korea.

Hans videre skjebne vil bli avgjort så snart den medisinske tilstanden stabiliserer seg, melder Reuters.

<B>ETTERSØKT: USA vil ha Charles Robert Jenkins straffet som desertør. Hvilket kan bety alt fra ingen straff - til fengsel på livstid for den angivelig dødssyke mannen.
GJENFORENINGEN: Her blir Charles Robert Jenkins gjenforent med sin japanske kone, Hitomi Soga i Indonsia i forrige uke. Soga ble kidnappet av nordkoreanske spioner i 1978. Japanske myndigheter har forbarmet seg over familien, og gjør alt for å tilrettelegge for en familiegjenforening i Japan.