TikTok-trender:

Jennifer (24): - Derfor barberer jeg ansiktet

- Barbering er ikke bare for menn.

TREND: Ansiktsbarbering er ikke bare for menn! Video: Jennifer Forfang / TikTok / Doctorly / YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis noen sa til meg for ti år siden at jeg kom til å barbere hele ansiktet, så hadde jeg nok blitt overrasket, sier Jennifer Maria Forfang (24).

Hun tror folk flest forbinder det å barbere ansiktet med noe som bare menn gjør.

- Men barbering er ikke bare for menn, og det er faktisk fordeler ved det, sier hun til Dagbladet.

Noen vil kanskje kjenne Jennifer igjen fra Miss Norway 2016, da hun var en av finalistene. I dag tar hun en master i økonomi og administrasjon, samtidig som hun tar hudpleieutdanning på deltid.

På TikTok-kontoen @jenforfang deler hun tips og råd om hudpleie til sine drøyt 24 000 følgere.

TIKTOK-TREND: Jennifer Maria Forfang (24) står bak TikTok-kontoen @jenforfang. Der deler hun tips om alt fra ansiktsrens til barbering av ansiktet. Foto: Privat
TIKTOK-TREND: Jennifer Maria Forfang (24) står bak TikTok-kontoen @jenforfang. Der deler hun tips om alt fra ansiktsrens til barbering av ansiktet. Foto: Privat Vis mer

- Bestemte meg for å prøve

Her har hun delt flere videoer med sine erfaringer fra ansiktsbarbering.

- Jeg bestemte meg for å prøve å barbere ansiktet fordi jeg hørte at sminken din legger seg jevnere. Jeg følte at sminken min kaket seg veldig rundt kinn og munn, og det hadde jeg lyst til å få vekk, sier hun.

Å barbere ansiktet kan likne litt på en type behandling som man kan få hos enkelte hudpleiere, som heter dermaplaning. Trenden har spredt seg som ild i tørt gress, særlig på sosiale medier som TikTok og Instagram.

Ifølge hudlege Miray Al-Mustafa, som jobber både på Oslo Hud- og laserklinikk og A-Medi, er det normalt å ha dunhår, såkalte vellushår, på ansiktet i mer eller mindre grad.

- Sminke, talg og annen smuss kan ofte sette seg fast i slike hår og dermed kan det se mer kakete eller ujevnt ut. Jo mer dunhår man har, jo mindre glød kan det virke som man har i huden, sier Al-Mustafa til Dagbladet.

Al-Mustafa driver Norges største hudlegekonto på Instagram, @dr_miray, med drøyt 9000 følgere.

- Vil framstå glattere og jevnere

Selv om hun personlig ikke ville ha anbefalt ansiktsbarbering, og heller ikke tilbyr det til sine kunder, har hun tidligere fått en del spørsmål om dette.

- Jeg vet at kjente makeupartister som Huda Katten og Chloe Morello er åpne om å gjøre dette jevnlig, sier hun, og fortsetter:

- Ved å barbere ansiktet - inkludert panne - vil det framstå glattere, jevnere og virke som man har mer glød, ettersom også noen av de døde hudcellene i det ytterste hornlaget også blir fjernet. Men eksfolieringsmessig er det mer effektivt med dermaplaning enn ansiktsshaving.

HUDLEGE: Hudlege Miray Al-Mustafa er kjent med ansiktsbarberings-trenden, og sier det får ansiktet til å fremstå jevnere, fordi man fjerner noen av de døde hudcellene. Foto: Privat
HUDLEGE: Hudlege Miray Al-Mustafa er kjent med ansiktsbarberings-trenden, og sier det får ansiktet til å fremstå jevnere, fordi man fjerner noen av de døde hudcellene. Foto: Privat Vis mer

Dermatologene Dr. Maxfield og Dr. Shah, som driver YouTube-kontoen Doctorly med 766 000 følgere, har omtalt ansiktsbarbering i en video.

- Hvis du har en intakt hudbarriere, så tror jeg det faktisk kan være til hjelp. Dette er en «hack» som jeg tror vi kan støtte, sier Dr. Shah.

Hvordan gjør man det?

Dr. Miray Al-Mustafa forklarer at dermaplaning utføres av profesjonelle på tørr, ren hud.

Mens ansiktsshaving på tørr hud kan irritere huden, så her er det anbefalt med barberskum. Det er også viktig å bruke et nytt og rent barberblad.

- Man bør ikke utføre det dersom man har aktiv acne, rosacea, eksem eller annen sensitiv hud. Det finnes andre måter man kan oppnå jevnere hudtekstur på, som å eksfoliere huden med syrer til hjemmebruk. Det er faktisk mer skånsomt enn både skrubbing og shaving, sier hun.

VOKSING: Voks-trend går viralt på TikTok. Norske hudpleiere kommenterer saken: – Helt grusomt! Vis mer

På nettet får man i dag kjøpt en rekke typer «hjemmekit» målrettet både for barbering og for dermaplaning - også kniver som ifølge Al-Mustafa egentlig bare burde vært tilbud på klinikker. Hudlegen har imidlertid et klart råd til den som måtte være nysgjerrig på skjønnhetstrenden:

- Vanligvis går profesjonell dermaplaning noe dypere og det er tryggere at en hudpleier med erfaring utfører dette på ditt ansikt enn at man skal eksperimentere selv foran speilet. I så fall er det tryggere med ansiktsshaving, hvis man må utføre en av de to.

Redd det skulle bli stubbete

Jennifer bruker ikke en vanlig barberhøvel, men derimot øyenbrynskniver som ikke kan skjære dypt i huden dersom hun skulle glippe. Hun foretrekker å bruke olje når hun barberer.

- Når du barberer selv, vil du gjerne bruke ansiktsolje fordi det gjør mindre skade på huden, sier hun.

Det var imidlertid ikke helt uten frykt og nerver at Jennifer første gang la knivbladet mot ansiktshuden sin:

- Jeg var litt redd for at det skulle bli stubbete. Men jeg hadde bare «peach fuss» i ansiktet, og det ble ingen stubber, forteller hun, og fortsetter:

- Ikke blir det tykkere eller lengre av at man barberer seg, heller. Det er mange unge jenter som er bekymret for det, som tror at de skal få mer hår. Sånn sett er det ikke noe å være redd for.

- Kan få kutt eller arr

Ifølge hudlege Al-Mustafa er det riktig at hårene som vokser ut igjen verken vil være tykkere eller mørkere, men de vil kjennes grovere ut fordi de ble kuttet tvert av under barbering.

- Har man litt tykkere ansiktshår, kan det oppstå inngrodde hår. Kutter man seg, kan man potensielt få infeksjon, endret pigmentering eller i verste fall arr på kuttstedet, advarer hun.

For Jennifers del handler det først og fremst om å være svært forsiktig.

- Første gangen var jeg kanskje litt for hardhendt og ble tørr og rød etterpå. Men jeg hadde hatt på C-vitamin og man skal helst ikke bruke aktive ingredienser etter at man har barbert seg, men heller fokusere på fuktgivende produkter.

- Ikke føl deg presset!

Jennifer har stort sett fått gode tilbakemeldinger på videoene hun har laget om å barbere ansiktet. Men hun forteller at det har vært enkelte som har vært negative.

- De mener jeg oppmuntrer småjenter til å barbere ansiktet, og at det ikke skal være nødvendig. Det skal heller ikke være nødvendig, sier hun, og utdyper:

- Det er en form for eksfoliering, en lightversjon av dermaplaning. Hvis du føler at du barbere ansiktet fordi du ikke kan ha noen hår, så er det noe alvorlig feil. Man skal ikke føle seg presset til å barbere seg, men om du har lyst på fordelene som følger med, så kan du gjøre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer