DØDE: Jennifer Wederell døde av lungekreft etter at hun transplanterte lungene til en tidligere storrøyker. Foto: Privat.
DØDE: Jennifer Wederell døde av lungekreft etter at hun transplanterte lungene til en tidligere storrøyker. Foto: Privat.Vis mer

Jennifer (27) fikk transplantert lungene til en storrøyker

- Hun døde en annen manns død, sier faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 27-årige Jennifer Wederell fra Essex i England døde i sitt hjem 16 august i år. Da var det bare gått 16 måneder siden hun fikk operert inn nye lunger på Harefield Sykehus i London.

Hadde ikke tatt operasjonen
- Jeg tror ikke hun hadde samtykket til operasjonen hvis hun hadde visst at lungene kom fra en middelaldrende donor som var en storrøyker, sier faren Colin Grannell til BBC. I ettertid har sykehuset beklaget at Jennifer ikke fikk ta det valget selv.

Hun ble diagnostisert med cystisk fibrose som 2-åring, og var avhengig av tilførsel av oksygen 24 timer i døgnet som 20-åring. I april 2011 fikk hun vite at de hadde funnet nye lunger til henne, etter å ha stått på venteliste i 18 måneder.

- Dette øyeblikket hadde vi ventet på i mange år, og vi trodde dette ville bedre Jennifers helsesituasjon, sier faren Colin Grannell.

Hun giftet seg med forloveden David Wederell i september i fjor, men i februar 2012 oppdaget de en ondartet svulst i lungene hennes.

Sa ingenting
- Sjokket ble til sinne da vi fikk forklart risikoen ved operasjonen bare en time før transplantasjonen skulle finne sted. De nevnte ikke en eneste gang at de skulle benytte seg av lungene til en som røykte, sier Grannell.

Og han er klinkende klar på hva han mener om det tragiske utfallet.

- Hun døde en annen manns død. Den var ment for en annen person, sier faren.

Under navnet «Jennifers valg» har han startet en Facebook-gruppe som skal oppfordre mennesker som ikke røyker til å melde seg som frivillige organdonorer.

Beklager sterkt
The Royal Brompton and Harefield NHS Foundation Trust uttaler at det er veldig sjelden at pasienter reserverer seg mot å få kliniske friske lunger selv om de er fra røykere.

- Årsaken til dette er at risikoene ved å avslå donor-lunger fra en person som var røyker, i påvente av at andre donor-lunger skal bli tilgjengelig fra en ikke-røyker, er mye større. Uansett ser vi at Jennifer skulle fått tatt dette valget selv. Vi har beklaget på det sterkeste at vi overså den muligheten. Hvis vi skulle utelukke lunger fra personer som røyker ville antallet donororganer synke med 40 prosent og køene for operasjon ville blitt så lange at flere pasieter vlle dødd i køen mens de ventet på operasjon, sier de.

Hva som var årsaken til at Jennifer døde er de ikke sikre på.

Spekulasjoner
- Det er vanskelig å si hvorfor det utviklet seg kreft. Det er en mulighet at kreften hadde dannet seg inne i lungene før hun fikk dem transplantert. Kreftcellene kan ha vært så små at det ikke har vært mulighet å få øye på den. Pasienter med transplanterte organer bruker medisiner som demper immunforsvaret slik at kroppen ikke skal frastøte seg organet. Dette kan ha medvirket til at kreften fikk vokse fritt. Uansett blir dette bare teorier, sier professor Stephen Spiro som er rådgiver for Den Britiske Lungeforeningen.