Brann i Notre-Dame:

Jenny (21) så røyken fra vinduet

Jenny Birkeland (21) forteller at folk i Paris virker preget etter nyheten om at Notre-Dame-katedralen brenner.

SE TV LIVE: Det brenner i Notre Dame-katedralen i Paris. Bilder fra stedet viser kraftig røykutvikling og flammer fra taket på katedralen. Video: AP Vis mer

Mandag kveld brøt det ut kraftig brann i den verdenskjente Notre-Dame-katedralen mid i Paris. Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på brannen, et stort område er sperret av og katedralens hovedspir har kollapset.

Norske Jenny Birkeland (21) er på utvekslingsopphold i Paris i forbindelse med studier, og bor ved Louvre, like ved Notre-Dame-katedralen.

Hun forteller at hun fikk sjokkbeskjeden fra sin egen mor omtrent klokka 19.05.

- Jeg fikk en melding fra mora mi, som fortalte at det brenner i Notre-Dame. Jeg svarte bare: «Hæ? Hva er det du mener?» forteller Birkeland til Dagbladet.

JENNY BIRKELAND: Student på utvekslingsopphold i Paris. Foto: Privat
JENNY BIRKELAND: Student på utvekslingsopphold i Paris. Foto: Privat Vis mer

Mye røyk

Katedralen sto ferdigstilt rundt år 1345 og ansees som en av verdens mest framtredende katolske kirker.

- Jeg tenkte med en gang at det ikke var bra, men det var først da jeg gikk inn på nyhetene at jeg innså hvor mye flammer det faktisk var.

- Så kikket jeg ut av vinduet, og da jeg så all røyken, forsto jeg hvor seriøst det var, sier Birkeland.

Birkeland forteller at folk i gatene og vertsfamilien hun bor hos er tydelig preget av hendelsen.

- De sitter klistret foran tv-en og er i sjokk over at en så gammel og historisk bygning står i brann. Det tok nesten 200 år å bygge den, og på bare noen timer kan den kanskje være brent ned.

KOLLAPSER: Her kollapser hovedspiret i Notre Dame. Video: CNN Vis mer

«Katastrofale skader»

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått «katastrofale skader». France24 melder at hele innsida av katedralen brenner, og at «ingenting kommer til å stå igjen». Samtidig prøver mannskapene å redde kunstverkene inne i katedralen.

Litt over klokka 21 skal brannen ha spredd seg til et av de ikoniske tårnene i fronten av katedralen.

Birkeland har fått beskjed fra skolen om å holde seg inne, men kan se gjennom vinduet at personer ute i gata følger med på nyhetene på telefonen.

- Jeg har ikke vandret ute i gatene siden jeg fikk meldingen fra mora mi, men jeg kan se at det er litt tykk luft og litt grått ute. Det er også litt mindre folk ute enn det vanligvis er.

Har besøkt katedralen

Birkeland forteller at hun har besøkt katedralen flere ganger - sist for bare et par måneder siden.

Da var det ikke tillat å besøke hovedspiret som nå har kollapset, på grunn av at de drev med oppussingsarbeid der.

- Jeg var oppe i utsiktspunktet og hadde utsikt over spiret og taket. Da jeg hørte at katedralen brant, tenkte jeg med en gang at jeg håper at det ikke befinner seg personer der. Det er smale trapper og veldig mange trappetrinn, så jeg ser ikke for meg at det er så lett å evakuere personer raskt fra toppen av katedralen, sier Birkeland.