Kokain:

Jenny (21) slår kokainalarm: - Folk trenger hjelp

Jenny Gehrken reagerer på kokainbruk i Norge. FHI ser en signifikant økning, og mener kokaintrenden blant unge i Norge er bekymringsfull.

LA UT VIDEO: Podkaster Jenny Gehrken la ut en video om at hun synes kokainmisbruket har økt blant unge i Norge. Det bekrefter FHI til Dagbladet. Foto: Skjermdump/TikTok
LA UT VIDEO: Podkaster Jenny Gehrken la ut en video om at hun synes kokainmisbruket har økt blant unge i Norge. Det bekrefter FHI til Dagbladet. Foto: Skjermdump/TikTok Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Podkaster Jenny Gehrken (21) opplever et økt kokainmisbruk blant unge i Norge. Det uttrykker hun i en TikTok-video.

Det er ikke én gang at 21-åringen har vært på fest i hovedstaden den siste tida, hvor hun ikke har sett folk sniffe kokain, hevder hun.

- Jeg ser det hver gang jeg er ute på byen. Jeg har også blitt spurt mange ganger om jeg vil ha, som om det skulle vært en shot. Dokøene på visse utesteder er ikke lenger for de som skal gjøre sitt fornødne, men for folk som vil ta kokain, sier Gehrken til Dagbladet.

FHI: - Signifikant økning

En fersk undersøkelse fra FHI viser at litt over 95 prosent mellom 16 og 30 år ikke har tatt kokain det siste året, ifølge undersøkelsen.

Men dette er fortsatt en signifikant økning for kokainbruk i Norge.

Det sier seniorforsker i FHI, Anne Line Bretteville-Jensen, om funnene hun har gjort i undersøkelser om kokainbruk de siste åra.

- Antall kokainbrukere i aldersgruppen 16-30 år har økt signifikant statistisk de siste åra. I 2020 hadde 2,2 prosent prøvd kokain de siste tolv månedene, men nå har 4,7 svart at de har testet middelet, sier Bretteville-Jensen til Dagbladet.

EKSPERT: Anne Line Bretteville-Jensen. Foto: FHI
EKSPERT: Anne Line Bretteville-Jensen. Foto: FHI Vis mer

- Bekymringsfullt

Hun forteller at andelen som svarer at de har brukt kokain varierer alltid litt fra ett år til et annet. Det skyldes at de spør et utvalg av befolkningen. Økning fra 2020 er likevel større enn det de regner som tilfeldig variasjon.

- Blir du bekymret for tallene du ser?

- En økning i bruk av rusmidler innebærer alltid en økt risiko for uønskede konsekvenser. Spesielt når bruken øker blant unge mennesker. Derfor er økningen bekymringsfull, sier Bretteville-Jensen.

- Dere har et ansvar

Hun mener at media har et ansvar når de omtaler den økende kokainbruken i Norge.

- For når ungdom tror at alle andre gjør noe, så kan dette bidra til å senke terskelen for selv å prøve, forklarer FHI-forskeren.

GRAF: Statistikken viser en tydelig økning for bruk av kokain blant unge mellom 16 og 30 år de siste to åra. Foto: FHI
GRAF: Statistikken viser en tydelig økning for bruk av kokain blant unge mellom 16 og 30 år de siste to åra. Foto: FHI Vis mer

Flere undersøkelser

I 2014 og 2017 ledet hun en undersøkelse som testet spyttet til flere tusen tilfeldig folk utenfor tolv utesteder i Oslo, og i seks andre byer på Østlandet, som var oppe til klokka 03 på natta.

Resultatene viste det samme begge årene.

At 13-14 prosent hadde tatt kokain i løpet av de siste timene. Det betyr at cirka én av sju hadde tatt kokain den dagen.

- Funnene viser at det er enkelte grupper av unge voksne som har en vesentlig høyere bruk av kokain enn befolkningen for øvrig. Mens 14 prosent av personene som ble intervjuet utenfor utestedene oppga at hadde brukt kokain siste tolv måneder, er det til sammenlikning i underkant av fem prosent mellom 16 og 30 år i den generelle befolkningen som oppgir å ha brukt kokain i 2022, sier Bretteville-Jensen.

- Siden siste nattklubbundersøkelse ble foretatt i 2017, kan forskjellen mellom folk som går på byen og befolkningen for øvrig ha blitt større, men dette er ikke undersøkt, fortsetter hun.

Tips meg om denne saken

Har du tips eller opplysninger om denne saken, eller selv opplevd at det er mer kokain i omløp i Norge nå? Send meg et tips her.

Tolletaten har gjennom internasjonalt tollsamarbeid gjort tidenes største beslag av kokain i Norge. Video: Tolletaten. Vis mer

Gehrken: - Folk trenger hjelp

Podkaster Jenny Gehrken sier til Dagbladet at hun personlig opplever at mange tar kokain på utestedene hun besøker i Oslo.

Hun sier det høres betryggende ut å høre tallene undertegnede referer til fra FHI, men hun har selv en annen oppfatning.

Onsdag forrige uke la hun ut en video på TikTok som har fått enorm respons. Der sier hun at det er et kokainproblem i Norge for øyeblikket.

- Jeg lurer på når folk skal begynne å snakke om det føkkings kokainmisbruket som skjer i Norge akkurat nå? Når ble det normalt? Det er helt absurd, sier Gehrken i videoen før hun fortsetter:

- Folk trenger hjelp. Ungdommer drar på fest, og føler press til å ta kokain. Jeg synes ikke dette snakkes bra nok om, og det er trist. Det er ikke bra nok, for folk trenger skikkelig hjelp liksom.

SJOKKERT: Jenny Gehrken tar opp debatten om kokainbruk blant unge i Norge. Foto: Skjermdump/Instagram
SJOKKERT: Jenny Gehrken tar opp debatten om kokainbruk blant unge i Norge. Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

- Bygger selvtillit på kokain

- Hvorfor tror du ikke dette snakkes om?

- Jeg tror utviklingen har skjedd veldig fort de siste åra, og at folk ikke skjønner seriøsiteten rundt det. Det er veldig få mennesker som har snakket om konsekvensene med kokainmisbruk, fordi det er så tabubelagt å snakke om av den eldre generasjonen, sier Gehrken.

Hun snakker om usikre mennesker, som bygger selvtillit på kokain. Som ikke vet hvordan de skal hevde seg, eller bare fungere, i sosiale settinger uten rusmiddelet.

ARGENTINA: Politiet i Argentina fikk seg en overraskelse da de beslagla over ti kilo kokain. Video: Politiet Vis mer

Politiet: - Sterk hypotese

16. april bekreftet Oslo politidistrikt at de har gjort et nytt rekordbeslag på kokain. Det er snakk om en mengde på mellom 800 og 900 kilo, som ble funnet hos Bama i Oslo.

Beslaget er av samme størrelsesorden som det som ble gjort i slutten av mars.

Det betyr at mer enn 1600 kilo kokain er funnet i banankasser hos Bama på mindre enn tre uker.

Seksjonsleder Arvid Utby i Oslo politidistrikt bekrefter at politiet og tolletaten har gjort to store beslag av kokain i løpet av de siste tre ukene, og kommer med en oppdatering om saken til Dagbladet.

- Ingen er mistenkt eller pågrepet i saken. Politiet har en sterk hypotese om at beslaget er ment for en annen europeisk havn og for et annet marked enn det norske, sier Utby til Dagbladet.

- Politiet ser på en mulig sammenheng av de to store beslagene. Vi kan heller ikke utelukke at det er kriminelle operasjoner som har gått galt, fortsetter han.

Saken blir etterforsket videre av Oslo politidistrikt.

Ulovlig rusmiddel

Kokain er et ulovlig rusmiddel, og svært avhengighetsskapende.

Negative virkninger ved bruk av kokain kan føre til hjerterytmeforstyrrelser, hjertesvikt og til hjerteinfarkt.

Langvarig bruk av kokain kan føre til psykiske bivirkninger som søvnvansker, depresjon, paranoia og angst, skriver Lommelegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer