TAKKNEMLIG:93 år gamle Jenny Dante er svært takknemlig over at historikeren Bjarte Bruland fant et 73 år gammelt brev med en siste hilsen fra hennes far. Han ble myrdet i en nazi-leir. Foto: Asbjørn Svarstad
TAKKNEMLIG:93 år gamle Jenny Dante er svært takknemlig over at historikeren Bjarte Bruland fant et 73 år gammelt brev med en siste hilsen fra hennes far. Han ble myrdet i en nazi-leir. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer

Jenny mistet faren i Auschwitz - fikk hans siste hilsen 73 år etter

I et privatarkiv i Stockholm fant forskeren et brev der Jenny Dante (93) ble nevnt. Det var farens siste hilsen til datteren før han ble myrdet i gasskammeret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Er det ikke helt utrolig, spør 93-åringen og setter opp verdens lykkeligste ansikt, samtidig med at en tåre finner veien over venstre kinn.

- For to dager siden fikk jeg telefon fra historikeren Bjarte Bruland. Han hadde vært i et arkiv og funnet et brev, der far hilser til søsteren min og meg. Bruland spurte om jeg kjente til innholdet. Men jeg hadde aldri fått noen slik melding fra far, sier Jenny Dante.

Lå i arkiv - Brevet dukket opp da jeg nylig undersøkte et privatarkiv i det svenske riksarkivet i Stockholm. Der fant jeg korrespiondanse som hadde tilhørt den legendariske Tove Fuilseth, sier historikeren Bjarte Bruland til Dagbladet.

- Tove Filseth måtte selv flykte. I årevis, både før og under krigen, hadde hun vært sentral i arbeidet for de mange flyktningene som befant seg i Norge. I Sverige var hun en periode ansatt som sosionom i Socialstyrelsen. Hun reiste rundt som kontaktperson med særlig ansvar for statsløse flyktninger som flyktet videre fra Norge. Jeg fant brevet i en boks med korrespondansen fra hennes virksomhet der, og tenkte at dette må Jenny se, forteller Bjarte Bruland.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn