Jens: - Jeg angrer intet

PORSGRUNN (Dagbladet): Smilende, rolig, uforstyrret og optimistisk - men ikke fornøyd: Jens Stoltenberg lar ikke katastrofemålinger og velgerflukt gå inn på seg: - Budskapet til dagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet blir «Stå fast», sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler det har snudd allerede, at optimismen og engasjementet er på vei tilbake. Etter debattene med Høyre de siste dagene har mange begynt å se sammenhengene: Høyres løfter henger ikke sammen. De er usosiale og uansvarlige og gir skattelette til høye inntekter, mens de med normal inntekt ikke får noe. Tvert imot - de taper. En dags sykdom er nok til å spise opp hele «skatteletten», sier Stoltenberg.

I går var han i Porsgrunn for å åpne den internasjonale teaterfestivalen. På byens torg brukte han en time til å gå rundt og prate med mange av de frammøtte.

- Hei, det er Jens Stoltenberg.

Ingen kritikk, bare go'ord å høre fra Porsgrunn-folket. Og statsministeren sutrer slett ikke, slik han har blitt anklaget for de siste dagene:

 • Angrer du på utsagnet «folk vil ha både i pose og sekk»?

  - Det er skapt inntrykk av at jeg kritiserte velgerne. Det jeg kritiserte var Høyre, som hele tida forsøker å innbille folk at de kan få både i pose og sekk, sier statsministeren.

 • Så du angrer ikke på utsagnet?

  - Jeg kan ikke angre noe jeg aldri har ment.

  Men han er bekymret over at han og regjeringen ikke hittil har nådd fram med sine budskap om regjeringens handlekraft. I gårsdagens store Dagblad-enquete kritiseres han av nesten alle: for ikke å holde ord, for å love for mye, for skatte- og avgiftstrykket, ja til og med for at han alltid går i dress og kjører limousiner.

 • Men ditt svar er at du er stolt over det regjeringen har fått til: Hva er det du er stolt over?

  - Reformen i helsevesenet, mer politi i gatene, fastlegeordningen, de første skritt på vei mot billigere barnehager, mer lønn til lærerne, større stipendier til studentene, lenger ferie...

 • ...men ikke momsreformen? For den var vel et strategisk feilgrep nå under valgkampen?

  - Det var Høyre som tok initiativet til momsreformen for 15 år siden. Men nå løper de fra ansvaret og skaper inntrykk av at de er mot noe de prinsipielt er for. Ap tar ansvar, som vi alltid har gjort.

 • Men de fleste av reformene - eksempelvis moderniseringen av statsapparatet - går langsomt, og er lite synlige for den vanlige velger?

  - Ja, det tar tid og vi har tatt de første skritt på en lang vei. Gi meg fire år til, så vil alle se at Norge er blitt fornyet, og at vi får til det vi har lovet, sier Stoltenberg.

 • Er det et skatteopprør i Norge nå?

  - Jeg tror folk flest forstår at det er en sammenheng mellom skattetrykket i de nordiske landene og det faktum at de er blant verdens beste velferdssamfunn. Vi må betale for velferden, sier Stoltenberg. Som de siste dagene også har fått vite - av sine egne topptillitsmenn - at han ikke kan kommunisere så folk flest forstår det.

  - Jeg er meg selv - rett og slett, fastslår Jens Stoltenberg.

<B>-HEI, </B> det er Jens Stoltenberg. Statsministeren møtte folket i Porsgrunn - og hørte bare go'ord og fikk beundrende blikk.