Jens (68) overlevde tolv døgn på granskudd og moltekart

Gikk seg vill på fisketur. Kona kjente ham ikke igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien tvilte på at de noen gang kom til å se familiefaren Jens Lagneholm igjen i live.

68-åringen fra Rimbo ved Stockholm hadde vært savnet i tolv dager i traktene mellom Åre og den svensknorske riksgrensen mot Trøndelag.

Omfattende leteaksjoner med sporhunder, Heimevernet og folk fra organisasjonen Missing People hadde ikke gitt noen spor eller livstegn fra den fjellvante karen som ble sporløst borte fra turkamerater under et voldsomt tordenvær 2. juli.

Lørdag ble ble han funnet av to kanopadlere i Ottsjön sør for det kjente ferie- og vintersportsstedet Åre og bare 15 kilometer fra hytta i Duved, der fiskekompisene hadde startet på en dagstur tolv dager før.

- Kona kjente meg ikke Padlerne hadde mobil med både ladet batteri og dekning. De ringte etter helikopter, og det første Jens Lagneholm gjorde da han kom fram til sykehuset i Östersund var å låne telefon og ringe kona.

- Hun kjente meg ikke igjen. Hun trodde ikke det var mulig, sier 68-åringen til Östersunds-Posten - etter forholdene i fin form etter en helg innendørs og i sykehusseng.

I videoen forteller han hvordan han overnattet under regnfrakken i myrlendt terreng og med et par ekstra sokker som håndvarmere.

14 kilo ned Etter noen dager fant han en seter og en robåt som ikke var låst. Han lånte båten, og slik dumpet han på de to padlerne.

- Jeg var faktisk aldri sulten selv om jeg gikk ned 14 kilo disse dagene. Jeg spiste granskudd (ferske knopper på grantrær red. anm.). Etter hvert fant jeg moltekart som begynte å bli såpass myke at de gikk an å spise, forteller han til Østersunds-Posten.

Han er en erfaren friluftsmann, og har vært på turer i samme terrenget et titalls år.

De var åtte kamerater som dro sammen på hyttetur, men bare 68-åringen og en til var sammen ute da de løp hver sin vei for å søke ly for uværet.

Kjente seg hjemme
- Jeg var dårlig forberedt og hadde ikke utstyr til å ligge ute, men sånn er det vel når man kjenner seg hjemme, sier «uteliggeren» før han kjører sørover mot Stockholm sammen med familien.

Henrik Hansson hos politiet i Jämtland påpeker et par viktige egenskaper som kan ha vært avgjørende for at forsvinningen endte lykkelige.

- Han har hatt evnen til å holde seg rolig og motivere seg. Det har nok bidratt sterkt til at det har gått så bra, sier politiets talsmann til Expressen.