Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato mot Russlands atomraketter

Jens advarer Putin: - Natos tålmodighet er i ferd med å renne ut

Nato-sjef Jens Stoltenberg advarer Russland på det sterkeste mot å bryte atomnedrustningsavtalen ved å utplassere atomraketter i Europa. Han sier at Nato er ferd med å miste tålmodigheten.

FARLIG: - Alle Nato-landene er dypt bekymret over Russlands utplassering av atomraketter, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Han sier Nato på utenriksministermøtet om et par uker kan komme til å beslutte reaksjoner overfor Russland. Her er Stoltenberg sammen med admiral James G. Foggo ved Natos felleskommando i Napoli. Foto: Bjørn Langsem.
FARLIG: - Alle Nato-landene er dypt bekymret over Russlands utplassering av atomraketter, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Han sier Nato på utenriksministermøtet om et par uker kan komme til å beslutte reaksjoner overfor Russland. Her er Stoltenberg sammen med admiral James G. Foggo ved Natos felleskommando i Napoli. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Napoli (Dagbladet): Russlands brudd med avtalen mellom Sovjetunionen og USA om å fjerne landbaserte mellomdistanseraketter med atomvåpen, den såkalte INF-avtalen, blir en hovedsak på Natos utenriksministermøte om to uker.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at møtet vil bli et vendepunkt.

- Natos tålmodighet med Russland er i ferd med å renne ut, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Etter at Russland i flere år nektet å ha produsert og utplassert nye atomraketter, har de nå erkjent det. Men de avviser avtalebrudd. Rakettene kan nå store deler av Europa, men ikke USA. Det er ifølge Stoltenberg særdeles farlig.

- Kan bryte sammen

- En av hjørnesteinene i nedrustning og rustningskontroll står i fare for å bryte helt sammen. Det skyldes at Russland de siste årene har utviklet, produsert, testet og utplassert atomraketter, kalt SSC-8.

Dette er raketter som er mobile, vanskelige å oppdage, som kan bære atomvåpen og som kan nå store deler av Europa, men ikke USA.

BEKYMRET: Russlands utplassering av atomraketter skaper stor bekymring i Nato og blir en hovedsak på utenriksministermøtet i desember. Foto: Bjørn Langsem
BEKYMRET: Russlands utplassering av atomraketter skaper stor bekymring i Nato og blir en hovedsak på utenriksministermøtet i desember. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da bygger man opp under ideen om en begrenset atomkrig, en krig som bare kan skje i Europa. Og det er farlig, for det reduserer terskelen for bruk av atomvåpen, sier Stoltenberg.

Russlands brudd på INF-avtalen ble drøftet også på Natos forsvarsministermøte i oktober. USAs forsvarsminister James Mattis sa da at president Donald Trump må vurdere diplomatiske og militære svar dersom Russland ikke etterlever avtalen.

Stoltenberg sier altså nå at utenriksministermøtet i begynnelsen av desember kan bli et «vendepunkt».

-Farlig strategi

- Sier du at Russland kan utløse atomkrig mot Europa?

- Jeg sier at terskelen for bruk av atomvåpen senkes når man får våpen med kortere varslingstid, som er vanskelig å oppdage, og som kan nå store deler av Europa, men ikke nå USA. Det underbygger en forestilling om at atomkrig kan begrenses.

Ideen om en begrenset atomkrig er farlig, fordi det gjør det enklere å bruke kjernevåpen i en konflikt. Da er vi i en veldig farlig situasjon for alle. Nato legger stor vekt på å skille mellom konvensjonelle våpen og kjernefysiske våpen. Vår strategi er å ha høyest mulig terskel for mulig bruk av atomvåpen. Vi sier at enhver situasjon der bruk av atomvåpen vil bli vurdert, er svært usannsynlig.

Men russerne har for det første en strategi der de i økende grad integrerer konvensjonelle og kjernefysiske våpen. Så sent som i mars holdt Putin en tale der han gikk gjennom alle de nye atomvåpnene og viste små videosnutter om hvordan man tenkte seg å bruke atomvåpen. Så alt som bidrar til å normalisere atomvåpen og senke terskelen for bruk av atomvåpen, er farlig.

- Hva kan Nato gjøre ut over å advare?

- Vårt budskap til Russland er at de må respektere INF-avtalen på en åpen og kontrollerbar måte. Nato kan ikke akseptere at en så viktig avtale brytes. Det vil jo undergrave respekten for og troverdigheten til alle andre avtaler. Hvis Russland ikke endrer adferd, bryter avtalen sammen. Hvis INF-avtalen bryter sammen, må Nato drøfte konsekvensene av det.

- Hvilke konsekvenser kan det være snakk om?

-Jeg vil ikke nå spekulere i det. Men Nato vil måtte vurdere konsekvensene. Dette blir en hovedsak på Natos utenriksministermøte om to uker. Møtet vil bli et avgjørende møte og et vendepunkt når det gjelder hvordan Nato skal håndtere dette. Jeg har i det siste hatt samtaler med USAs forsvarsminister James Mattis, utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton om dette. For Natos tålmodighet med Russland er i ferd med å løpe ut, sier Stoltenberg.

- Nå har vel Donald Trump varslet at USA vil trekke seg ut av INF-avtalen?

- Avtalen har bare mening hvis den respekteres av begge parter, Russland og USA. Det er ingen nye amerikanske raketter i Europa, men det er russiske raketter. Russerne benektet først eksistensen av rakettsystemene, men nå bekrefter de det, sier Stoltenberg.

Massivt atomkappløp

Han sier Nato vet en del om hvor rakettene er utplassert, men at det er etterretningsinformasjon han ikke vil gå ut med.

- Men alle NATO-landene har gitt uttrykk for dyp bekymring. Alle atomvåpen er farlige, men disse rakettene er ekstra farlige, for de reduserer varslingstiden og bygger opp under forestillingen om en begrenset atomkrig. Russland baserer seg på ideen om å skille Europa fra USA. De tror de kan angripe Europa uten å risikere svar fra USA. Jeg tror ikke på det. Men faren er at noen kan tro på det, sier Stoltenberg.

Han minner om atomkappløpet under en kalde krigen.

- Jeg tilhører en generasjon som er formet av Nei til atomvåpen-arbeidet på 70- og 80-tallet. Russerne utplasserte SS2-rakettene, så svarte USA med Pershing krysserraketter, noe som ble kalt dobbeltvedtaket i 1979. De store demonstrasjonene da handlet om disse rakettene som Russland utplasserte, og som USA svarte på. Det ble et massivt atomkappløp med de lignende type raketter som Russland har laget og utplassert nå, sier Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!