Jens advares mot venne-nettverk

Jens Stoltenberg blir advart av LO-topp Kleiv Fiskvik mot å danne et nytt elitekorps av rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagens Næringsliv om Kristiania Forum, et arbeiderpartilag som ble startet av Jens Stoltenbergs rådgiver og valgkampmedarbeider Libe Rieber-Mohn og tidligere stortingsrepresentant Anders Hornslien. Laget ble dannet i desember i fjor under navnet Forum for urbanisme og byutvikling. Blant medlemmene skal være konsernsjef Rune Bjerke i Hafslund, stabssjef Vidar Ovesen i Hafslund sikkerhet, Jon Hippe i Forskningsstiftelsen Fafo og Kjell Roland i Econ Management. - Den gjengen har vi jo hørt fra før. De ga Jens råd før det katastrofale nederlaget i 2001. Hvis de gir Jens råd, bør han vende det døve øret til, sier Kleiv Fiskvik, leder av Oslo LO. Han advarer nå Jens Stoltenberg mot å gjøre det samme som sist han var statsminister. Da ble han beskyldt for å omgi seg med en krets av rådgivere som ikke var ekte partifolk, men som tilhørte en urban elite. Nå frykter Ap-folk som Kleiv Fiskvik at han igjen skal velge et liknende rådgiverkorps.

- Karriere

- Det er en gjeng uten andre visjoner enn en karriere for seg selv. De har ingenting med den tradisjonelle arbeiderbevegelsen å gjøre. De har hengt seg på arbeiderbevegelsen for å gjøre karriere, sier Fiskvik, som leder Oslo LO. Han tviler på at nettverket fungerer som en tenketank for Jens Stoltenberg. - Så dum er han ikke. Hvis han hører på dem, vil valget i 2001 framstå som strålende etter neste valg. Jeg tror de har funnet på dette selv, sier Kleiv Fiskvik.

- Kretsen til Jens

Også AP-veteran Thorbjørn Berntsen er kritisk til denne typen nettverk. - Dette er ikke noe arbeiderlag. Det er kretsen til Jens. Det er ikke noe galt med den. Men når Jens nå skal rekruttere til sitt nye team av statssekretærer og rådgivere, må han ikke glemme de gruppene som Kleiv Fiskvik representerer. Berntsen synes ikke det er unaturlig at en som selv har utdannelse fra universitetet beholder sine venner fra studiedagene. - Det kan enkelte ganger virke ganske lammende for partiet når folk som er sentrale i nærings- og finanslivet i Norge framstår som aktive, toneangivende Ap-folk. Det svekker Ap\'s slagkraft i forhold til høyre- og venstreaksen i politikken, sier Berntsen. Han morer seg imidlertid over nettverkets navn. - Jaså, du. «Kristiania Forum»! Det er bare gamle Høyre-folk på Frogner som snakker om Kristiania.

Hornslien avviser beskyldningene fra Fiskvik.

- Urimelig kritikk
- At folk som diskuterer politikk sammen et par ganger i måneden blir beskyldt for å gjøre karriere er urimelig. Det er et demokratisk problem når det blir suspekt å engasjere seg i politikk, sier den tidligere stortingsrepresentanten. Hornslien forsikrer at dette ikke er noe elitenettverk. - Jeg har ikke høyere utdanning, er sønn av en regnskapsfører og en bilmekaniker og hadde ungdomstida mi på Holmlia. Et annet medlem, Jon Hippe, benekter at han har ambisjoner om å blir rådgiver for Stoltenberg. - Hvis noen av medlemmene vil snakke med Jens kan de gjøre det på andre måter enn å være med her, for eksempel ringe han.

Kristiania Forum: Kjell Roland
Kristiania Forum: Jon Hippe
Kristiania Forum: Rune Bjerke
ADVARER: Kleiv Fiskvik
Kristiania Forum: Vidare Ovesen
Kristiania Forum: Andres Hornslien
FÅR RÅD: Valgets seierherre Jens Stoltenberg blir nå advart av LO og AP-veteraner mot å søke råd hos venne-nettverket Kristiania Forum.
Kristiania Forum: Libe Rieber-Mohn.