Jens åpner EU-debatten

Jens Stoltenberg tror ikke uenighet i EU-spørsmålet vil forhindre samarbeid med SV og Sp om et regjeringsskifte i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GOL (Dagbladet): Ap-lederen startet i realiteten den tredje store debatten om EU-medlemskap i partiets etterkrigshistorie da han i går holdt foredrag på LO Stats tradisjonelle kartellkonferanse. Stoltenberg understreker at utfallet av partiets diskusjon ikke er gitt. Men han er fast bestemt på å kjøre EU-debatten fram til en konklusjon på landsmøtet våren 2005, uavhengig av hva SV og Sp måtte mene om det.

Trusler fra SV og Sp

- EU-saken bør ikke stå i veien for et regjeringssamarbeid. Selv om Ap skulle bestemme seg for å søke medlemskap i neste stortingsperiode, vil det fortsatt være behov for en ny regjering. Så får vi finne den samarbeidsløsningen vi mener er riktig, sier Stoltenberg.

- Sp og SV har gjort det klart at de ikke vil sitte i en regjering som søker EU-medlemskap. Men jeg tror ikke de vil foretrekke en Høyre-dominert regjering.

Han bøyer dermed ikke av for trusler fra SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga om at regjeringssamarbeid blir uaktuelt dersom Ap bestemmer seg for å sende en EU-søknad etter 2005.

- De må respektere vår selvråderett i EU-saken, sier han til Dagbladet.

- Uansett hva de mener om norsk EU-medlemskap, vil vi gjennomføre vår debatt.

Får støtte fra LO

Dermed åpner Stoltenberg for at Ap danner en mindretallsregjering etter neste stortingsvalg. Det forutsetter for det første at sentrum- venstre-partiene får flertall i Stortinget. Ap-lederen utelukker heller ikke at KrF kan delta i et regjeringssamarbeid eller være med i et parlamentarisk grunnlag for en Ap-regjering.

LO-leder Gerd-Liv Valla gir Jens Stoltenberg full støtte for denne strategien. LO har ikke forandret sitt EU-standpunkt siden kongressen i 1994, som endte med nei-flertall, men spørsmålet vil komme opp på nytt under kongressen i 2005.

- I LO er vi forundret over at Kristin Halvorsen og Åslaug Haga har sagt at det ikke blir noe regjeringsskifte i 2005 hvis Ap sender en medlemskapssøknad. Det kan ikke være gjennomtenkt. Det minner om trusler, det Sp og SV nå gjør, sier Valla.

- Vi har nå startet den lange kampen for å vinne valgkampen for venstresida i 2005 og få en regjering som jobber med oss og ikke mot oss. Og det må være mulig å ha to tanker i hodet på samme tid, sier Valla.

Vil trå varsomt

Jens Stoltenberg understreker at partiet ikke har bestemt seg for om det vil være riktig å sende en søknad i neste periode.

- Men vi er enige om at det er viktig å ha en EU-debatt nå. Og det ville vært ulogisk å ha en slik debatt dersom vi hadde bestemt oss for ikke å søke. Omvendt ville det vært lureri å invitere Ap's organisasjon til en åpen og fordomsfri debatt dersom partiledelsen alt hadde bestemt seg for å søke i neste periode.

- I den grad Norge har et nasjonalt traume, handler det om vårt forhold til EU. Derfor er det viktig at selv vi som er tilhengere av ideen om et internasjonalt samarbeid i Europa, nærmer oss EU-saken varsomt, sier Stoltenberg.

BØYER IKKE AV: - Hvis vi bøyer av for SVs krav kunne vi like godt avlyse vår egen EU-debatt. Det vil vi ikke, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.