Jens åpner for likelønns-løft

- Er klare for å bruke mer penger.

ÅPNET FOR LIKELØNN:  Statsminister Jens Stoltenberg på talerstolen under åpningen av LOs 32. ordinære kongress i Oslo mandag.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅPNET FOR LIKELØNN: Statsminister Jens Stoltenberg på talerstolen under åpningen av LOs 32. ordinære kongress i Oslo mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg åpner for likelønnsløft fra neste år for å øke kvinnelønn og lavlønn.

- Vi er klare for å bruke mer penger på kvinnelønn og lavtlønn. Endelige rammer for lønnsoppgjøret til neste år er det for tidlig å si noe konkret om nå, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Forutsetningen er at fagbevegelsen må prioritere.

— Alle lønninger vokser, noen mer enn andre. Hvis vi skal gjøre noe for likelønn og lavlønn, må fagbevegelsen velge hvilke grupper som skal ha mer og hvem som skal ha mindre vekst. Jo mer vi omfordeler, jo raskere blir det likelønn, sier Stoltenberg.


— Betyr det at de mannsdominerte industriyrkene i privat sektor må få mindre vekst enn kvinnedominerte grupper i offentlig sektor?

— Må ikke nulles
— Noen må vokse mindre, men her er det avgjørende hvor skarp fordelingsprofil fagbevegelsen selv ønsker. Jeg er enig med Likelønnskommisjonen i at dersom vi skal utjevne lønnsgapet så må ikke det kvinner og lavtlønte vinner ett år, nulles ut året etter. Vi er beredt til å sette oss ned med LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene og finne ut hvordan vi når målet om likelønn best, sier Stoltenberg.

Forbundslederne Turid Lilleheie og Randi Reese rådet i går Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen til å lytte til finansminister Kristin Halvorsen, som har lovet at likelønn og en likelønnspott vil være SVs hovedsak for neste periode.

I talen til LO-kongressen lovet Stoltenberg å sette av mer penger til likelønn, men sa ikke hvor mye.

Penger på bordet
 — Dette skal vi få til, men det er penger det handler om. Vi må få mer penger på bordet, slår LO-leder Roar Flåthen fast.

- Jeg hører signalene fra Jens og Kristin om at de vil bidra. Vi i LO er flinke til å prioritere, vi har for eksempel gitt lavtlønte mer enn det generelle tillegget. Og det vil være forståelse hos oss for å sette grupper som åpenbart har blitt hengende etter, foran. Men dette er også et spørsmål som gjelder arbeidsgiverne i stat og kommune, de må også være villige til å prioritere definerte grupper, enten det er lavtlønte eller høyt utdannede grupper, sier Flåthen.

Han understreker at forutsetningen for et ekstraløft for enkelte grupper i offentlig sektor må bety begrensning av lokale forhandlinger

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer